PODELI

Nesvakidašnji događaj u susednoj nam Hrvatskoj odigrao se u Osijeku. Naime, mali Josip N, jedanaestogodišnjak, od svoje treće godine je zanemeo i reč nije progovorio. Njegovi brižni roditelji su ga vodili kod raznih lekara i na razne terapije. Dali su pravo malo bogatstvo na lekove i lekare, ali promene nije bilo.

Već naviknuti na Jozino ćutanje, posle skoro jedne decenije, porodica i ukućani su ovih dana bili prijatno iznenađeni kada je mali Joza progovorio.

To se desilo upravo na rođendan njegovom starijem bratu, kada su se okupili rođaci i prijatelji, te uz glasnu nacionalističku muziku i pesme Tompsona, veselo slavili do kasno u noć.

U momentu kada je muzika utihnula, mali Joza je stao na stolicu, podigao ispružen dlan u znak hajlovanja i uzviknuo:

– Za dom!

Na čega su svi prisuti odgovorili gromoglasno:

Spremni!

Potom se veselje nastavilo još glasnije i jače uz neizrecivu radost cele porodice.

Njegovi roditelji ovo nesvakidašnje čudo ispričali su za regionalni list „Glas Slavonca“. Katolički župnik i ujedno prijatelj porodice Božidar Urošević smatra da je ovaj događaj upravo čudo Božije, te je počeo služiti mise, tzv. „za dom spremnice“ kako bi molitvom pomogao svoj deci širom sveta koja boluju od ovakve ili sličnih bolesti. Vatikan je već obavešten o ovom čudu, a da li će se uskoro pokrenuti i neki turističko-hodočasni projekat, najviše zavisi od broja Hercegovaca u Osijeku čija se preduzimljivost ne može porediti sa slavonačkom.