PODELI

Na promociji knjige Momčila Krajišnika „Kako se rađala Republika Srpska“, koja je održana u petak uveče, dogodio se incident. Naime, šest nevladinih organizacija okupilo se ispred sale Doma omladine Beograda i protestovalo protiv promocije knjige.

Aktivisti su na platou ispred DOB-a razvili transparente sa natpisom „Dom zločinaca Beograda“ i iskazali neslaganje sa tim što se promocija knjige Momčila Krajišnika održava u ovoj javnoj ustanovi.

Svih deset protestanata mirno su protestovali pred domom do početka promocije, potom su dve aktivistkinje protesta ušle u salu gde su zviždale u pištaljku i glasno pevale i skakale uzvikujući parole protiv Momčila Krajišnika.

Međutim, u toku protesta aktivisti NVO su se posvađali i potom razišli. Novinari „Zicera“ su od jednog aktiviste uspeli da saznaju zbog čega su se aktivisti posvađali. Naime, aktivistkinje NVO „Žene u crnom“ su optužile aktiviste „Incijative mladih“ da su za ovaj protest uzeli više novca od organizatora promocija knjige, nego one.

– Dogovor sa promoterima knjige je bio da protestujemo ispred Doma omladine Beograd do početka promocije knjige, a potom da se raziđemo. „Žene u Crnom“ i „Inicijativa mladih“ su znali za ovaj dogovor, dok  aktivistkinje iz NVO „Moja inicijativa“ nisi bile upoznate s ovim dilom sa promoterima knjige. Kad su saznale za dil, njihove dve aktivistkinje su ušle u dom i napravile haos. Potom su aktivistkinje „Žena u Crnom“, da bi se oprale, optužile „Inicijativu mladih“ da su uzeli najviše novca. Naravno da ovo nije uobičajena praksa nas aktivista iz NVO, ali u poslednje vreme, kada su donacije iz inostranstva utanjile, mi se snalazimo kako znamo i umemo. Tako je bilo i u ovom slučaju, gde su neki od nas dogovorili organizovan protest da bi narod obratio pažnju na promociju knjige i da bi ceo slučaj bio medijski ispraćen – objasnio je za Zicer jedan od aktivista Inicijative mladih.

18 KOMENTARI

Comments are closed.