PODELI
Janoš je četvrti s leva. Lepo mu piše na cipeli JA.

Janoš Čontoš iz Malog Iđoša predstavnik je još jedne ruske manjinske partije koja je pokušala da skupi potpise i izađe na naredne parlamentarne izbore. Nažalost. Janoš i njegova partija „Ruska Vojvodina“ nisu uspeli da skupe potpise.

Razgovarali smo sa gospodinom Čontošem, predsednikom „Ruske Vojvodine“.

Z: Janoše, kako ste došli na ideju da pravite baš rusku manjinsku partiju, s obzirom da ste Vi ipak Mađar, a Mađari su svakako nacionalna manjina u Srbiji?

Я: Znate kako, ja sam odraslo u Lovćenac, a tamo su sve Crnogorac. Oni su me naučila kako se volelo Rusija. Ja sam se kasnije preselila kod babe u Malo Iđoš, a to je susedno selo gde su većinom Mađari. Ali Mađari nisu naklonjeni Rusiji i to je mene oduvek tištilo. Tako sam došla na ideju da napravim rusku manjinsku stranku.

Z: Ipak, niste skupili potpise da biste mogli da učestvujete na izborima.

Я: Zato je krivo ovo lažno Rusi, jer su oni pre mene došla u Lovćenac i pokupila sve potpise od Crnogorac.

Z: Pa ni vi niste Rus.

Я: Nisam, ali ja više volim Rusija od ovih koji su skupili potpise, jer oni samo hoće da uđe u skupština i dočepa vlasti. Ja to ne bih iskoristila zbog vlast i para.

Z: Pa što ste onda uopšte pravili rusku manjinsku partiju?

Я: Već sam rekla, ja istinski volim Rusija i ruska narod i ruska kultura. Moja ideja je bilo da iz Rusije preselimo nekih 300.000 Ruskinja u Vojvodina i da tako pobedimo bela kuga i stabilizujemo Vojvodina. Ja pored Rusija jako volim i Vojvodina. Drugo, ja nikad ne bih moja partija koristilo samo da se dočepala državnih para. Cilj od moja partija je približavanje ruske kulture građanima Vojvodine. Mi bismo čitala Puškina na pijacama i puštali Rahmanjinov na njiva i u štala. Ne bismo samo mahalo Putinovim slikama, na kraju, Putin i nije nešto lepo.

Z: Hvala vam gospodine Čontoš.

Pored stranke „Ruska Vojvodina“ iz Malog Iđoša, potpise još nisu skupile sledeće stranke:

– „Putinka“ iz Leskovca

– „Zdravo Rusija, Gospod je s tobom“ iz Valjeva.

– „Samo Putin Srbiju spasava“ iz Gornjeg Milanovca.

– „Nas i Rusa 300 miliona“ pokret iz Novog Sada za koji se spekuliše da iza njega stoji Tomislav Bokan.

– „Dajte nam atomsku bombu“ ruska manjinska stranka iz Kraljeva.

– „Tamerlan je naša dika, Srbija će biti ruska republika“ pokret iz Niša.