PODELI

Mark Cukerberg je bošnjačkog porekla, rodom iz Sarajeva, otkriva renomirani američki časopis South Godday.

Naime, Cukerberg je pobegao iz ratom zahvaćene Bosne, iz rodnog Sarajeva, 90-ih godina dvadesetog veka u Ameriku. Kako navodi ovaj časopis, samo najuži krug Cukerbergovih prijatelja je upoznat sa ovim detaljima njegovog prethodnog života. Časopis još navodi da se Mark poverio svojoj bivšoj devojci, kako je njegov otac zapravo militantni vođa muslimana iz Sarajeva Alija Izetbegović, ali da ga nikad nije priznao za sina, jer je bio sa Markovom majkom u vanbračnoj vezi.

Odrekao se predaka, ali genetika se ne može izbrisati!
Odrekao se predaka, ali genetika se ne može izbrisati!


Markovo pravo ime i prezime je Malik Saharbegović. To je čuvena porodica poznata u predratnom Sarajevu po lancu pekara i poslastičarnica, najpoznatija u bivšoj SFRJ po kvalitetu baklava i tulumbi, koje je čak i Tito poručivao. Jedna grana Saharbegovića je po aneksiji Bosne od strane Austrougarske migrirala u Beč i tamo je uzela prezime Cukerberg. Po njima je Zaher torta dobila svoje ime, jer su oni bili poznati poslastičari u Beču.

Mark Cukerberg levo i Alija Izetbegović desno. Sličnost je više nego očigledna.
Mark Cukerberg levo i Alija Izetbegović desno. Sličnost je više nego očigledna.


Kako navodi časopis South Godday, Marku tj. Maliku Saharbegoviću se ogadila primitivna sarajevska sredina, a naročito je bio revoltiran negativnim uticajem islama na svoje vršnjake u tim ratnim godinama. Mark je prezirao Balkan i njegovu kulturu, koja je mešavina evropskih i orijentalnih, hrišćanskih i islamskih elemenata. To je bio glavni razlog, pored ratnih strahota, da Mark pobegne iz Sarajeva i postane Amerikanac. U Americi je promenio ime i prezime, mada je jasno po sadašnjem prezimenu da nije hteo baš potpuno da izbriše sećanje na svoje korene, stoga je uzeo prezime svojih rođaka iz Beča – Cukerberg.

Jednom prilikom Cukerberg je izjavio da se gadi na tu primitivnu religiju svojih predaka, koja odseca ljudima glave i nabija ih na kolac, i da koliko god on voleo Sarajevo, više se tamo nikad neće vratiti, navodi časopis South Godday.