PODELI

Oko pedesetak Novosađana okupilo se danas popodne na Trgu galerija, gde su čitali jermensku poeziju, u znak protesta zbog rušenja objekata na čijem mestu će se graditi soliter od 13 spratova.

Novinar „Zicera“ tom prilikom razgovarao je sa neformalnim predsednikom nenormalnog pokreta „Uličnih autonomaša“, koji je želeo da ostane anoniman, izvesnim Bojanom Zdjelom, koji je ekskluzivno za naš portal objasnio šta je pravi motiv uličnih protesta te buduće stranke.

„Okupili smo se danas ovde da čitamo jermensku književnost, jer znamo koliko autentični Novosađani uživaju u njoj. Želeli smo prvo da se okupimo na mestu nekadašnje Jermenske crkve, ali je nekolicini naših drugova i drugarica pozlilo čim smo se približili tom sakralnom mestu. Setili su se onog trenutka dok su kao deca posmatrali kako je njihovi očevi i dedovi ruše, pa nije ni čudo. Bio je to bolan trenutak za sve nas“, rekao je Bojan sa suzama u očima.

„Jedna naša aktivistkinja u tim teškim trenucima, vidno potresena, pozvala je na vešanje Bosanaca i svih onih koji su u Novi Sad „došli s brda“, što je bio vrhunac našeg performansa“, pojašnjava Zdjela.

„Da stvar bude gora, jedan naš lokalni tajkun koji mnogo voli Novi Sad, objasnio nam je da je investitor iz Republike Srpske. Pa kažite vi meni kakve su to strane investicije kad investitor dolazi iz te genocidne tvorevine preko Drine?!? Mi želimo da Vojvodina postane poput Hrvatske, pa i deo Hrvatske, samim tim i deo Evrope, a ne da nam ti Boseljčerosi nameću odvratni vizantijski i srbijanski stil gradnje, čime bi unakazili naš lepi kitnjasti, austrougraski barok i secesiju“ dodao je Bojan.

„Naš performans ima za cilj katarzu bosanskih Srba, koju oni očigledno ne mogu da dožive milom i zato je naša članica pozvala na vešanje Bosanaca, jer ti gorštaci drugi jezik jednostavno ne razumeju“, zaključio je Bojan Zdjela.