PODELI

„24 minuta“ kakva nikad nećete videti!

Sorošev „Institut za otvoreno društvo“ iz Londona, u godišnjem izveštaju o stanju medija, u odeljku za satiru na račun domaćih vlada, na prvo mesto rangirao je i dodelio prestižnu nagradu emisiji „24 minuta“, Zorana Kesića, za promociju političke korektnosti.

Kako se navodi u ovoj analizi, Kesićeva emisija „24 minuta“ je urađena veoma profesionalno, po uzoru na zapadne stend-ap emisije. Ispunjava sve visoke standarde. Kesić je dobio vrlo visoku ocenu za „političku korektnost“, tako da se njegova emisija trenutno kotira među deset politički najkorektnijih satiričnih sadržaja na planeti. To je veliki uspeh za Kesića, njegov tim i TV B92, koja je emitovala ovaj program.

Iako je ocenjeno da autor u nekim momentima preteruje sa političkom korektnošću, pa naglašeno izbegava osetljive teme, ipak je celokupni umetnički dojam vrlo visok.

Kao pozitivne strane ovog stend-ap programa navode se: poštovanje demokratskih vrednosti, ljudskih prava, posebno prava gej populacije i ostalih „politički korektnih manjina“. Program je elegantno uspeo da izbegne skoro sve osetljive teme, koje se mogu kvalifikovati kao ruganje demokratskim vrednostima i evroatlantskim integracijama. Izveštaji sa terena registruju povezanost autora emisije sa određenim političkim i finansijskim krugovima, ali to ni malo nije uticalo na pad nivoa političke korektnosti.

Evo šta se sve u analizi navodi kao ono što se u Kesićevoj emisiji nikada neće pojaviti, a što predstavlja podvig dostojan tako visoke ocene:

– Kesić nikad neće napraviti vic na račun NATO pakta.

– U emisiji „24 minuta“ nikada se neće pomenuti Soroš.

– Kesić nikad neće pohvaliti srpsku tradiciju.

– U emisiji „24 minuta“ nikada neće gostovati klirici SPC, niti će SPC biti pomenuta u pozitivnom kontekstu. S druge strane, papa će biti pomenut u pozitivnom kontekstu.

– Kesić nikada neće napraviti šalu na račun demokratskih lidera, ali obavezno hoće o onima koji su patriotski i(li) nacionalistički nastrojeni.

– Kesić nikada neće napraviti agresivniju šalu na račun prethodnog režima ili članova Demokratske stranke.

– U emisiji „24 minuta“ nikad se neće izraziti empatija prema Srbima i njihovim stradanjima.

– U emisiji „24 minuta“ se dosledno izbegavaju socijalne, nacionalne i druge politički nekorektne teme.

Sve ovo zajedno dovelo je do ovako visoke ocene za političku korektnost Kesićeve emisije, a to je prvi korak ka dobijanju Ordena Legije časti u rangu viteza, koji je, kako je poznato, dobio Veran Matić, čovek kod koga se na TV B92 emitovao ovaj program.

Pavle Ćosić, član nekadašnje grupe „Ilegalni poslastičari“, koja se bavila eksperimentalnim plasiranjem lažnih vesti, eminentni stručnjak za jezik, satiričar i publicista, povodom ove nagrade za Zicer je izjavio:

„Da, to je tako jednostavno. Mediji koji nisu pod direktnom kontrolom režima, oni koje kontrolišu neoliberalni globalisti, promovišu politički korektnu ideologiju. Tako je i B92, od nekadašnjeg slobodnog medija postao promoter neoliberalne paradigme. Isto važi i za kvazisatiričnu emisiju ’24 minuta’, koja se emituju na B92. Sasvim je jasno da oni nikada neće ništa reći na račun NATO pakta, Soroša, NVO sektora, američkog ambasadora i sličnih svetih krava nove globalne paradigme. Simpatično je kako se s pravom izruguju ovoj i ovakvoj vlasti, ali je isto tako jasno da oni nikada neće smeti da dirnu u globalističke i kapitalističke dogme i ‘svece’.“