PODELI
Uranijum glavu čuva!

Naučno-istraživački tim Berkli univerziteta objavio je rezultate 17-godišnjeg istraživanja o lečenju raka osiromašenim uranijumom.

Kako navodi časopis Journal of the American Medical Association (JAMA), rezultati istraživanja koje je započeto još u martu 1999. godine, više su nego ohrabrujući.

Poznato je da se terapija zračenjem decenijama primenjuje nad pacijentima obolelim od raka, pa su naučnici sa Berklija, prevashodno vođeni maksimom da je bolje sprečiti, nego lečiti, izveli zaključak da je bombardovanje SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom od strane NATO pakta, u stvari bilo najmasovnija preventivna akcija u borbi protiv raka, ne računajući slične poduhvate u Zalivskom ratu i ratu u BiH.

Ustanovljeno je da će male doze zračenja štititi građane Srbije i Crne Gore od raka i u narednim vekovima, što znači da će i oni Srbi ispod jedne šljive moći da odahnu.

I to nije sve. JAMA navodi da se na Berkliju od prošlog leta intenzivno radi na još jednom projektu, tesno povezanom sa prethodnim.

“Jasno je da ni sve preventivne mere nisu dovoljne ukoliko je demografska slika katastrofalna, stoga predlažemo da se natalitet u Srbiji poboljša naseljavanjem najmanje million migranata sa Bliskog istoka”, objašnjavaju naučnici sa Berklija.