PODELI

Po staroj srpskoj tradiciji, koja je nastala kada su Srbi sa jagnjeta prešli na svinju, domaćin ujutru treba da ustane rano, pa potom, da u gaćama i atlet majici izađe na sneg, dobro se protrlja njim, a zatim da se vrati u kuću i prodere na ženu da mu donese prvu kafu i rakiju.

Pravilo nalaže da kafu domaćin treba da popije samo jednu, a rakija sedam, jer je broj sedam simbol srpskih pravoslavaca.

Kada obavi taj ritual, domaćin uzima svoj nož, takozvani „koljačko“, koji je pre toga naoštren tako da flašu Jana vode preseca kao puter.

Dan ranije, domaćin je iz ogromnog zamrzivača, čuvenog srpskog sandučara, izvadio celo prase i ostavio ga da se otopi na sobnoj temperaturi, a onda ga dobro posolio. Kad je to obavio, prase je spremno za pečenje. Ko nema uslove da to učini kod kuće, običaj nalaže da prase odnese u pečenjaru.

praseDok se prase peče, koljačkom treba naseći slaninicu, pršutu i sir koji su preostali od Božićnog posta, sipati još dva puta po sedam čašica rakije, jer taj običaj simbolizuje Sveto Trojstvo.

Zatim treba opušteno meziti, pijuckati rakiju i čekati da se prase ispeče.

Prasetinu iseći na komade koljačkom i servirati toplu ili hladnu, a uz nju piti pivo ili špricer.

Tokom dana valja se dobro napiti, slušati Žareta i Gocija, bacati petarde i tek tada se može reći da je Božić proslavljen onako kako dolikuje pravom Srbinu.

Molitvu pred večeru za Badnji dan treba izgovoriti ovako:

„U rerni se prase peče,

Srećno svima Badnje veče,

Prase cvrči, cirka se rakija,

Božić slavi cela Srbadija.“

Živeli!