PODELI
Čoban na svom radnom mestu

Iz MUP-a Kuršumlija je u redakciju Zicera stigao dopis da usled pogrešnih informacija koje su objavili pojedini beogradski štampani i internet mediji, dva policajca koja su naplatili kaznu pastiru Zoranu Miladinoviću iz sela Sagonjevo kod Kuršumlije trpe velike profesionalne posledice i zadirkivanja okoline.
„Prosto više ne mogu da idem na posao. Zadirkivanja su neprestana, morao sam da menjam karticu na mobilnom pa su me opet pronašli. Novinari stalno zovu kući i uznemiravaju mi ženu!“, izjavio je jedan od policajaca.

Kako su mediji naveli, policajci su pastiru naplatili kaznu usred nedođije, navodno zato što nije ima ličnu kartu kod sebe.
Zapravo, istina je da su naplatili kaznu ali iz sasvim drugog razloga .

Uspeli smo putem skajpa da kontaktiramo dotičnog pastira koji nam je tom prilikom ispričao sledeće:
„Poterao sam stoku, kao i svakog dana, na ispašu prema Crnoj Čuki. Tada su naišla dva policajca koji su nekim svojim poslom došla u selo. Primetio sam ih da kibicuju mene i ovce iz kola ali neko vreme su se raspravljali u kolima i nisu izlazili. Zatim su izašli obojica i prišli mi. Posle kraćeg razgovora jedan od njih me je upitao da li imam odobrenje opštine za ispašu na ovom mestu, ja sam uredno prikazao odobrenje koje nosim sa sobom u čobanskoj torbi. Vidno iznerviran drugi policajac je istrgao odobrenje kolegi, detaljno ga ispregledao i vratio mi. Zatim mi je tražio dozvolu pokreta zelenih i nju sam srećom poneo tog jutra. Tada je prvi policajac zatražio ličnu kartu, ja sam i nju pokazao a oni su već počeli da crvene ki risovi. Onda su obojica u glas zatražili pasoš jer je kako su me obavestili ovo pogranično područje. Kad sam im pokazao i pasoš počeli su da psuju i galame.“, priča Miladinović.

sheep_lawnmowers
Policajac na svom radnom mestu

„Da je vrag odneo šalu, shvatio sam kad mi je policajac rekao da će ipak da mi napiše prijavu, jer je konstatovao da nemam pokretni toalet, a prosto je nemoguće da čovek ceo dan ne vrši nuždu. Što znači da vršim nuždu na javnom mestu, a to je kažnjivo po zakonu. Pokušao sam da se pravdam da u tem slučaju ja onda nikako ne bi mogo da radim ovi poso, jer ne mogu sa sobom da vučem pokretni teolet. Ali policija nije prihvatila nikakva objašnjenja. U jednom trenutku, jedan od njih je ušao u automobil i izvadio jedan omanji pisaor kao dokaz da on mora da se nosi i na planini“, nastavlja priču Zoran.

Miladinović kaže da je on još i dobro prošao kako je prošao njegov kolega koji je bio malo pripit:  „Jer je poso čobanski težak, njega su terali da duva i da stoji na ovoj strmini na jednoj nogi kao i da hoda po zamišljenoj liniji“, dodaje Miladinović i nastavlja: „Mene su rebnuli samo za tri ‘iljade a kolega je mor’o da plati 10 ‘iljadarki i još je priveden jer je bio u pijanom stanju, tako da je izgubio pola stada.“

Dopis koji je dostavljen našoj redakciji iz policijske stanice tvrdi da je dotični Zoran jedan najobičniji čoban i da je od ranije poznat policiji, kao i da je njima jasna njegova namera da u sprezi sa potplaćenim medijima okalja ugled ove časne policijske stanice.
Šta je zaista istina u vezi ovog događaja pokazaće istraga koju je u cilju istine preduzela dotična policijska stanica MUP-a Kuršumlije.