PODELI

Sraman potez i odustajanje od principa izvestioca Evropskog parlamenta za prijem Kosova u Savet Evrope, Dore Bakojani, udario je u same temelje dugogodišnjih srpsko-grčkih prijateljskih odnosa.

 

Da srpske vlasti neće tek tako preći preko njega moglo se zaključiti već iz prvih, veoma žustrih osuda naših najviših zvaničnika. I mada su mnogi očekivali da će se nakon verbalnih protesta emocije stišati i stvari vratiti u normalu, akcija koja je upravo danas pokrenuta nagoveštava suprotno – kriza će potrajati.

Vlast pozvala građane na BOJKOT

Naime, vlast je pozvala građane Srbije na bojkot grčkih letovališta u sezoni koja je pred nama. Poruka koja je upućena građanima je više nego jasna: Ne idite u Grčku na more ovog leta!

 

Kako smo uspeli da saznamo od naših izvora u Ministarstvu turizma i omladine, poziv na bojkot predstavlja iznuđenu, ali sasvim prirodnu reakciju naše zemlje:

 

– Vidite, dobro je poznato da je poslednjih desetak godina, ako ne i više, turistima iz naše zemlje upravo Grčka destinacija broj 1. Samo prošle godine je približno milion građana Srbije letovalo tamo. Grci nisu očekivali ništa manje ni ove godine. Iako je pandemija korona virusa iza nas, oni još kubure sa posetom i nisu se vratili na broj turista po sezoni pre njenog izbijanja. Ovaj naš udarac će veoma osetiti!- navode iz Ministarstva.

 

Kako nam je pojasnio naš izvor, građani koji su već uplatili letovanje u Grčkoj za predstojeću sezonu, a žele da se priključe bojkotu moći će to da učine bez bojazni da će pretprpeti i najmanju finansijsku štetu.

– Bojkot je u potpunosti koordinisan sa Jugoslovenskim udruženjem turističkih agencija (YUTA). Građani nemaju nikakvog razloga za brigu. Državna kasa je puna, pa i preliva, tako da će se svaka eventualna šteta nastala zbog priključenja bojkotu, bilo građanima bilo turističkim agencija, iz nje u celosti pokriti. S bojkotom se kreće na vreme, danas aprila na Svetski dan šale, tako da našim građanima ostaje dovoljno vremena da pronađu nove destinacije za odmor i sunčanje.- tvrdi naš izvor.