PODELI

U sklopu novih setova zakona o transparentnosti rada državnih službenika, posle evaulacije prosvetara od strane roditelja na red dolaze sudije.

Ova vest najviše je obradovala osuđenike i njihove porodice, koji će ukoliko ovaj Zakon bude usvojen, moći da ocenjuju rad sudija.

–Кonačno smo i mi osuđenici dočekali pravdu, – izjavio je bivši osuđenik D.M.(43) iz Beograda. – Sudije su mnoge predmete vodili po ličnom osećaju a ne po pravdi i zakonu. U toku je osnivanje Saveta osuđenika koji će uz svoje advokatske timove moći da utiču mnogo više na ishod sudskog procesa nego do sada. Naša sudskoj praksi fali modernizacija i poštovanje ljudskih prava nas osuđenika. Ovaj zakon će nam to omogućiti.–

Evropski sudski komitet pozdravio je ovakvu odluku Vlade rekavši da je ovakva sudska praksa odavno zastupljena u Americi i većini zemalja Evropske unije :– Baš kao što kupci imaju pravo da ocenjuju prodavce, roditelji prosvetne radnike, tako isto imaju i osuđenici sudijama – navodi se između ostalog u saopštenju Evropskog sudskog komiteta.