PODELI

Panoš Panajotis (29) iz Lefkade rešio je da se mlad penzioniše pošto je ovog leta našao 3.470 grama zlata, sve od burmi koje su srpski turisti izgubili na plažama i u plićaku, u ovom popularnom letovalištu.

– Na ideju sam došao kada sam video brojne objave na društvenim mrežama o turistima iz Srbije koji gube burme na našim plažama kao pomamljeni. Ranijih godina nije bilo tako, sumnjam da su nove kreme za mazanje klizavije zbog jačeg SPF-a pa prstenje lakše sklizne – počinje Panoš svoju priču za grčki „Katimerini“.

– Kupio sam detektor metala i počeo da pretražujem popularne plaže rano ujutru. Prvo što sam našao bio je stari, bačeni detektor za metal. Ali, to me nije obeshrabrilo. Srpske burme u Lefkadi su uobičajene kao čepovi od flaša, ti ljudi ih bukvalno bacaju. Ima ih svakakvih – belo i žuto zlato, sa pečatima „mercedesa“ i dragim kamenjem, a znam da su srpski po graviranim imenima, sve Miloši, Milice, Stefani i Slavice – priča Panoš.

Na pitanje da li je razmišljao o tome da pronađe vlasnike svog tog nakita i proba da ga vrati, jer je u pitanju ne samo predmet od vrednosti nego i sentimentalna uspomena, ovaj Grk je rekao da mu to nije ni palo na pamet.

– Srpska poslovica kaže da, dok se jednom ne smrkne drugom neće svanuti, a vi, braćo Srbi, bolje pripazite na svoje stvari. Ili nemojte, kako god vam je volja – zaključuje Panoš.