PODELI

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je da, s obzirom da će nauka uskoro obezbediti dug životni vek čoveku, će morati da pomeri starosnu granicu za odlazak u penziju.

– Nauka, pre svega medicina, najavljuje da će uskoro omogućiti ljudima da žive do 300 godina. To bi bilo ogromno opterećenje za budžet svih država što se tiče penzionih izdvajanja. Mi smo prosto prinuđeni ponovo da pomeramo graicu za odlazak u starosnu penziju i to će po svemu sudeći biti 165 godina. – izjavio je Makron.

Makron je objasnio da to naravno neće biti ove godine ali već za sledeću godinu je najavio organizovanje stručne komisije koja će uskladiti napredak nauke i granicu starosne penzije, pa će već naredne godine starosna granica biti pomerena na 85 godina a do 2030. bi se pomerila na 110 godina.

– Ukoliko ne preduzmemo ove mere, sve države u svetu će propasti i nastupiće anarhija i haos, baš onako kako viđamo ovih dana u Francuskoj. – objasnio je Makron.

Saopštenje Makrona o pomeranju starosne granice za penziju najviše je pogodilo migrante, koji su se naglo povuki sa ulica Francuske i odlučili da se vrate u svoju otadžbinu. Primećene su brojne kolone migranata na granicama Francuske i Španije – to su očigledno povratnici razočarani životom u Francuskoj i ubijeni u pojam nakon najnovije izjave predsednika Francuske.