PODELI

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić uzdrmao je nedavno javnost objavom o jeftinijem gradskom prevozu. Kako je saopštio na konferenciji za novinare 6. aprila, prvobitni plan je bio da se jednokratna karta za vožnju autobusom, tramvajem ili trolejbusom, koja trenutno košta 89 dinara, zameni celodnevnom koja će koštati 200 dinara.

– U novom sistemu postojaće samo dve. U sadašnjem sistemu postoji karta koja važi 90 minuta i košta 89 dinara. Ova karta se ukida. Postojaće celodnevna karta za ceo grad i cena će biti 200 dinara. Ukidaju se i papirne karte za jednu vožnju – rekao je Šapić.

Samo jedan dan kasnije, gradonačelnik je naveo da će ipak biti jednokratne karte koja važi za sat i po vremena vožnje, ali da će od maja meseca ove godine koštati svega 50 dinara umesto 89.

Opipavši puls naroda, i shvativši da bahati Beograđani neće plaćati kartu za prevoz bez obzira na to koliko „belih“ komunalnih milicajaca bude poslao na njih, Šapić je danas objavio nove cene gradskog prevoza:

– Rešili smo da ovde malo upotrebimo obrnutu psihologiju, pa će tako Grad izdvojiti sredstva da plati svakom putniku Beogradskog gradskog prevoza 100 dinara po vožnji. Novac će se preuzimati kod vozača, a jednom kada vozilo pređe u drugu zonu, putnik će moći da preuzme još 100 dinara. Ovim želimo da podignemo svest građana o tome da je gradski prevoz javno dobro, nešto što se svima isplati da koriste – istakao je Šapić na konferenciji za novinare u Skupštini Grada.

Šapić je takođe potvrdio da će „beli“ komunalni milicajci biti upućeni na teren, sa naredbom da „biju ko neće“ da uzme novac.