PODELI

Gradsko veće Vukovara donelo je 29. decembra 2022. godine odluku o izmenama Statuta, čime je izbrisana odredba o zvaničnoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području tog grada u Hrvatskoj.

Ovom odlukom je van snage stavljena upotreba pisma srpske nacionalne manjine u društvenom i javnom životu, te u zvaničnoj komunikaciji u javnim poslovima na području Vukovara.

Pored toga grad Vukovar je zabranio i upotrebu Evra jer pored latičničnog pisma ima i još dva „pravoslavna“ grčki Alfavit i bugarsku Ćirilicu.

Gradsko veće je donelo odluku da će se na prostoru grada kao platežno sredstvo moći koristiti samo specijalni bonovi koji će se zvati Lipa a koji će biti otštampani već početkom januara 2023. pošto je Hrvatska zvanično prešla na Evro.

Pored bonova na teritoriji grada Vukovara moći će se koristiti trampa, tj primitivna robna razmena, na primer tri kokoške za zeca i slično. Kako će se trampa primenjivati u supermarketima i da li će morati uvoditi specijalne bankomate za trampu za sad nije poznato.