PODELI

Nevladina organizacija Opre Roma najavila je tužbu protiv portala N1, NoveS i Danasa, zbog medijske hajke na profesora Miloša Stojnića samo zato što je romske nacionalnosti

Podsećamo da su navedeni portali prvi preneli fotografiju profesora Stojnića sa učenicima na kojoj je pisalo „Srpčići moji“, što su ova tri portala navela kao „šovinizam“ i zahtevala da se profesor udalji sa posla.

Zbog oštre reakcije javnosti profesor Stojnić vraćen je na posao, ali sa umanjenom platom za 20%. Navedeni portali i dalje su nezadovoljni ovom odlukom Ministarstva prosvete.

S tim u vezi iz udruženja Opre Roma navode da je jasno da se radi o diskriminaciji pripadnika romske nacionalne manjine.

–Odlučili smo da podnesemo tužbu protiv portala Nova, N1 i Danas zbog ugrožavanja i diskriminacije pripadnika romske nacionalne manjine. Oštro osuđujemo pisanje ovih portala koji su, iako profesor nije prekršio nijedan zakon, nastavili sa insistiranjem da se profesor Stojnić udalji sa posla. Profesora Stojnića su podržali kako kolege, tako i roditelji i đaci. Nažalost, Romi se još uvek sećaju stradanja na ovim prostorima samo zato što su bili Romi. Ovakav progon profesora samo zato što je romske nacionalnosti mora prestati odmah. Sa tim u vezi očekujemo hitnu reakciju vlasti u Srbiji – navodi se u saopštenju Opre Roma.

Podršku protiv diskriminacije profesora najavilo je još nekoliko nevladinih udruženja za zaštitu prava Roma iz Srbije ali i regiona i inostranstva.