PODELI

Režiser Goran Marković je poznat kod nas po komediji „Tito i ja“, u kojoj se na lukav način pere drug Tito od komesarskih ludosti i nepočinstava oličenih u lucidnoj ulozi druga Raje (koga je maestralno odigrao Lazar Ristovski). Građanska porodica iz Beograda preko najmlađeg člana (Zorana  koga glumi Dimitrije Vojnov) konačno prihvata Titoizam, jer lep gest druga Tita i gvozdena vrata otvara. Tito je prikazan kao neko ko je prihvatljiv građanskoj Srbiji, lepo vaspitan, kulturan i otmen diktator sa jevropskim manirima.  Nasuprot druga Tite je naravno drug Raja – neotesani, primitivni dođoš, sirov i surov, i pre svega pokvaren čovek koji se iživljava nad jednim detetom ali tragično skončava, što bi valjda trebalo da zadovolji jugotitoističku karmu.  Titoizam je zapravo savršen sistem, ali eto, nađe se po koja budala poput druga Raje, koji je izuzetak (kad bi se zajebavali).

Marković je konkurisao u FCS ali se ispostavilo da UO nije prihvatio njegov projekat. To je veoma pogodilo našeg proslavljenog i nadaleko čuvenog režisera, te je rešio da članicu UO Jelenu Trivan izbaci iz drugosrbijanstva.

– Ona je za mene neka vrsta branitelja murala Ratku Mladiću, tako je doživljavam, kao nekoga ko stoji i ne dozvoljava narodu da okreči taj zid, a moj projekat bi bio krečenje jednog takvog zida. – rekao je Marković.

Marković je urgirao u Krugu2 da se Jelena Trivan, koja je bila ne samo deo vlasti kada je Mladić hapšen, već i član komisije za haške optuženike, izbaci iz druge Srbije.

– Ne može neko da bude deo drugosrbijanstva, te naše građanske kulturno superiorne elite, a da istovremeno odbija moj filmski projekat. – naglasio je Marković.

Marković je zaključio da je potrebno izvršiti lustraciju nad svim drugosrbijancima koji su danas deo režima jer ne može neka Jelena Trivan da daje pare Srđanu Dragojeviću a njega da preskače.