PODELI
Carigradski patrijarh g. Vartolomej tokom svoje kanonske posete Grčkoj imao je susret sa bivšim premijerom Aleksijem Ciprasom i tom prilikom izjavio:
„Briga Velike Hristove Crkve Konstatinopoljske, za ekologiju posebno se ogleda u tome što svim vernicima savetujemo da ne bacaju plastikice od daljinskog upravljača nego da ih drže onako kako su došle iz fabrike. Osim što je veoma otmeno i šik, smatramo da time doprinosimo smanjenju emitovanja štetnih gasova na planeti, a još više pokazujemo naš grčki primat, gospodstvo i supremaciju nad našom mlađom i pomalo glupavom braćom Slovenima, pre svega Rusima i Srbima.“
Cipras se zahvalio Njegovoj Svesvetosti na brizi za Slovene i ekologiju i istakao kako on lično, iako nije pravoslavni vernik nego ubeđeni komunista, još uvek u svim prostorijama svoje raskošne vile nije otpakovao daljinski upravljač za TV. Njegova Svesvetost Patrijarh je pohvalio Ciprasov primer i pozvao je sve pravoslavne vernike u svetu da svako u svom dvorcu ili luksuznoj vili postupa na isti način.
Razgovor je potom nastavljen o najbitnijoj temi u Grčkoj da li se u giros stavlja senf ili tzaztiki?