PODELI

Crne vesti ne prestaju da se nižu. Vikend za nama obeležila je tragedija koja je zadesila porodicu Desančić iz Beograda. Naš poznati matematički genije Srboljub Desančić (21), osvajač Fildsove medalje i Abelove nagrade – najprestižnijih matematičkih nagrada na svetu, platio je visoku cenu svoje želje da razume i zna sve.

Tražeći smisao u govorima predsednika Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ovaj mladi i perspektivni naučnik je raskrstio sa pameti. Kako je došlo do ove tragedije ispričala nam je mladićeva majka sa kojom smo se našli u ustanovi u kojoj se on trenutno leči.

-Moj Srba je želeo da zna sve. On se nije mirio s činjenicom da niko živ ne razume šta Ana Brnabić hoće da kaže u svojim govorima. To ga je proganjalo. Smatrao je da nije prirodno toliko pričati, a ne reći ništa. Verovao je da se posredi krije neka kriptografska zavrzlama. Po svaku cenu je hteo da razbije tu šifru. Jaoo, Srbo, jaooo, crno dete…

Nakon što je Srboljubova majka popila čašu vode i malo se smirila, nastavila je sa svojom tužnom pričom:

-Niko u Srbiji nije posedovao više snimaka govora, ekspozea, obraćanja javnosti, propovedi Ane Brnabić od mog Srbe. Dananoćno je radio na njima. Molila sam ga da se okane ćorava posla, ali nije hteo ni da čuje. Ponos mu to nije dozvoljavao.

Brušići suze, ona je dodala:

-Rekao mi je: kako da odustanem?! Zar ja koji sam se poigravao sa Rimanovom hipotezom i Hodgeovom pretpostavkom da ne mogu to da rešim. Pokušaću još ovo…

Prema njenim rečima, Srboljub je za kraj ostavio najednostavniju metodu – pustio je unazad jedan govor Ane Brnabić. Ponadao se da će slušanjem unazad ipak uspeti razaznati smisao njenih reči. Ponadao se da se u njima nalazi nekakva subliminalna poruka.

-Uleteo je u sobu koju deli sa starijim bratom i pustio govor unazad. Nakon par minuta iz sobe se začuo krik koji ledi krv u žilama. Suprug i ja smo odmah dotrčali. Zatekli smo Srboljuba bledog kao kreč na podu sobe. Poslednje što je uspeo da prozbori, nakon što je razlupao svoj računar su bile sledeće reči: Aauuu, od ovoga može da se poludi…Jaoo, Srbo, jaooo, luda glavo…

Ne želevši da više uznemiravamo očajnu ženu, pitali smo doktora koji vodi računa o Srboljubu kakve su šanse da se on vrati u normalu.

-Nikakve. Sve smo probali. Najsavremenije lekove. I ništa. Na molbu porodice pokušali smo i sa prevaziđenim i kontroverznim metodama kao što su elektrošokovi i potapanje u vodu. Čak smo ga udarali i čekićem u glavu. Izubijasmo jadno dete, ali bez rezultata. Ostaće katatoničan do sudnjega dana.

Pitali smo doktora da nam objasni samo još jednu stvar. Naime, kako smo saznali od njegove majke Srboljub nije bio sam u sobi. Govor unazad je čuo i njegov brat, te nas je interesovalo zašto i on nije poludeo.

-On je dugogodišnji zavisnik, njemu su psihoaktivne supstance spržile mozak…Njemu se to što je čuo jako svidelo. Rekao nam je da nikad nije čuo tako lepu tehno baladu. Velika tragedija je zadesila tu porodicu – zaključio je doktor.

 

 

 

Za ZICER, dr sleep…