PODELI

I vlast sita i opozicija na broju

Dogovoreno je – na birališta ćemo 3. aprila i to po novim pravilima.

Na završnoj rundi međustranačkog dijaloga bez učešća stranaca, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održanoj ovog vikenda u Beogradu, postignut je dogovor o datumu predstojećih izbora, kao i novim pravilima koja će važiti u izbornoj kampanji.

Izbori za predsednika Srbije, Skupštinu Srbije i Grad Beograd biće održani 3. aprila, a kampanja za njih moraće se voditi po nešto drugačijim pravilima nego do sada.

Ovako glasi načelni dogovor predsednika Srbije, predsednika Skupštine Ivice Dačića i predstavnika vladajuće partije, s jedne strane, i predstavnika Dveri, Dosta je bilo, Zavetnika, DSS-a i ostalih opozicionih partija naklonjenih vlasti, s druge strane.

Budući da su evroparlamentarci za deo opozicije koji je više po njihovom ukusu obezbedili smokvin list, istina nevelik, ali dovoljan da se iza njega sakriju svi dosadašnji ugovori postignuti sa narodom, za izlazak na izbore, tim Vlade Srbije je imao zadatak da sličan listić podari svojim pulenima iz drugog dela opozicije.

Postavljeni zadatak je uspešno obavljen i očekuje se da će se svečano potpisivanje sporazuma odigrati ove nedelje.

-Možda svi učesnici dijaloga nisu u potpunosti zadovoljni, ali su na sastanku rekli da će potpisati darovani im dokument, izjavio je po okončanju završne runde Ivica Dačić.

On je zatim pojasnio čega se sve načelni dogovor tiče.

-Načelni dogovor se tiče izbornog zakonodavstva, izbornog procesa, finansiranja kampanje, medijskih pitanja…Ma, ima za svakog po nešto.

Najveća novina u izbornom procesu trebao bi da predstavlja takozvani izazov. Ovaj kec iz rukava koji je na raspolaganje dat patriotskom delu provladine opozicije trebao bi da olakša vraćanje poverenja biračima u proces demokratski dogovorenih izbora.

Prema rečima pouzdanog izvora, koji je želeo da ostane anoniman, takozvani izazov bi podrazumevao mogućnost traženja provere rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.

Кako bi se otklonila i najmanja mogućnost po pitanju štelovanja rezultata i samim tim obesmislio takozvani izazov, dogovoreno je da će nasumičan izbor biračkog mesta biti dat u nadležnost medijumu.

Medijuma će delegirati upravni odbor Udruženja televizijskih vidovnjaka, proroka i istraživača paranenormalnih pojava „Iza uma“, institucije u koje većina našeg biračkog tela ima još koliko-toliko poverenja.

Ako se dogovor ne izjalovi, samo par potpisa nas deli od istorijskih izbora čije rezultate već sad znamo i s kojim će svi akteri izbornog procesa biti zadovoljni. I vlast sita i opozicija, bar ona poželjna, na broju.

 

Za Zicer, dr sleep…