PODELI

Najnovija analiza američkog Stejt departmenta o NVO sektoru u Srbiji pokazuje da su rezultati nevladinih organizacija koje se finansiraju iz američkih fondova minorni.

U analizi se navodi da i pored značajnih sredstava koje je Amerika uložila u NVO sektor u Srbiji realnih rezultata zapravo i nema.

Stejt department se žali da ih je srpski NVO sektor prevario, da im je uzeo ogromne pare a da se nije ni potrudio da išta značajnije promeni u srpskom društvu.

– Tragično je to što ekstremnonacionalističke grupacije u Srbiji izvrgavaju ruglu rezultate NVO sektor koji je obilato finansiran iz naših fondova, svesni činjenice da su rezultati ili potpuno izostali ili je efekat delovanja NVO bio kontraproduktivan, te još podržavaju finansiranje srpskih NVO iz američkog budžeta kao vid patriotske ekonomije. – navodi se u ovoj analizi.

U analizi se zaključuje da će Stejt department značajno smanjiti finansiranje NVO sektora u Srbiji zbog očajnih rezultata ali i zbog sumnje da su ovakvi rezultati namerni, te da im je srpska “UDBA” podmetnula za saradnike svoje ljude koji su uspešno dezavuisali sve projekte na unapređivanju demokratije i ljudskih prava.

Jedan od potpisnika analize je u neformalnom razgovoru sa revozorskom komisijom za budžet NVO za Srbiju izjavio da bi više uspeha imali da su prosto izbacili taj novac iz aviona nad Srbijom.