PODELI

Predsednik Turske Redžep Erdogan predložio je liderima Crne Gore postavljanje žice na graničnim prelazima sa Srbijom, kako bi se dalje sprečio prelazak Vučićevog uticaja na prilike u toj zemlji.

-Tokom razgovora sa Milom Đukanovićem i premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i ostalim čelnicima, imao sam priliku da se podrobnije upoznam sa velikosrpskim nacionalizmom koji širi svoj uticaj na našeg Nato partnera. Smatram da bi postavljanje žice do završetka zida bio jedini način da se taj uticaj dalje spreči – izjavio je Redžep Erdogan.

–Premijer Srbije mora prihvatiti realnost, a ona je da je crnogorska država suvereni član Nato pakta i kao takva ima pravo da donosi samostalne odluke, bez mešanja ikoga iz Srbije. Stavljanje bodljikave žice je jedini način da se tranzit Vučićevog uticaja između ove dve države spreči i predstavlja sasvim legitiman način borbe za očuvanje suvereniteta i nacionalnog integriteta bilo koje države Nato pakta. Živimo u smutnim vremenima i opreza nikad nije dosta. Mene čudi da Crna Gora nije to uradila još prošle godine. Da jeste, ko zna da li bi se danas suočavala sa svim pritiscima koji dolaze iz Srbije od Aleksandra Vučića – naveo je Erdogan u izjavi za crnogorske medije.

Naslovna fotografija: Stari Liberal