PODELI

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je za crnogorske medije kako planira pozvati Papu na ponovno potpisivanje ugovora iz 2011. godine. Ovaj put umesto u Vatikanu ugovor će biti potpisan u Podgorici, na dan upokojenja Sv. Lava Velikog.

Crnogorski mediji prenose kako Vlada Crne Gore na čelu sa Kriovokapićem smatra da je dolazak Pape Franje u Podgoricu neophodan. Ugovor koji je potpisan 2011. između Filipa Vujanovića i državnog sekretara Vatikana, kardinala Tarcizio Bertonea, ratifikovan
je 2012. godine ali Krivokapić ističe da tadašnja Vlada nije imala legitimitet od vernog crnogorskog naroda za potpisivanje takvog ugovora.

Osim toga, Papa nije bio dugo u Podgorici i ako može Patrijarh Srpske Pravoslavne crkve da dođe na potpisivanje ugovora može i Papa Franja, smatra Krivokapić. Time će konačno biti ispunjeni svi uslovi za potpisivanje temeljnog ugovora uz prisustvo Vatikana, koji će imati ulogu arbitra i garanta potpisivanja.

URA i njen lider Dritan Abazović pozdravili su potez premijera Zdravka Krivokapića istakavši da će dolazak Pape doneti konačni mir i stabilnost svim nacionalnim manjinama i konfesijama u Crnoj Gori.