PODELI

 

U parizer salami jednog domaćeg proizvođača, prilikom rutinske inspekcije bakteriološke ispravnosti, nije nađena bakterija, ali su nađeni tragovi šumadijskog dugodlakog vepra, vrste koja je na ovim prostorima izumrla pre tri stotine godina! Odmah po otkriću, parizer je upućen na Katedru za genetiku i evoluciju PMF u Beogradu, gde nisu skrivali svoje oduševljenje:

– Ovo je nešto što nije zabeleženo na ovim prostorima! Zahvaljujući ovom parizeru, mi smo sada u prilici da ekstrakcijom DNK iz delova šumadijskog dugodlakog vepra koji se u ovoj salami našao kloniranjem pokušamo da vratimo u život ovu izumrlu vrstu! Ovo je veliki dan za Srbiju i ceo naučni svet, i to zahvaljujući naporima naše prehrambene industrije, ni manje ni više! – istakao je prof. Milošević sa katedre za genetiku i evoluciju.

U fabrici čiji je parizer doveo do ovog neverovatnog otkrića nisu hteli da daju zvanične izjave, ali ističu da su podjednako uzbuđeni što je baš njihov parizer doprineo ovako velikom događaju i ovako važnom otkriću. Unapred se odriču bilo kakvih prava ili nagrada koje bi im sledovale, jer, kako su istakli, ovo društvo je njima dalo već toliko toga, red je da mu nešto i vrate.

Zicer će, naravno, nastaviti da izveštava svoje čitaoce o ovom uzbudljivom naučnom otkriću.