PODELI

Crnogorski Albanac Aljbin Kurtović pobednik tkz. kosovskih izbora, nekadašnji je vođa demonstracija u Prištini devedesetih godina, nakon čega menja rodni identitet i planira beg. Nakon ubrzanog hapšenja služi kaznu zatvora u Srbiji, gde ga je nakon 2 godine pomilovao Vojislav Koštunica.

Aljbin Kurti rođen je 24. marta 1975. u Prištini. Kurtijev otac potiče iz sela Sukobin u opštini Ulcinj, Crna Gora. Porodično prezime je ranije bilo Kurtović, kako se i dalje preziva većina njegovih rođaka u Crnoj Gori. Otac Zaim, inženjer, seli se u Prištinu u potrazi za poslom. Tamo upoznaje Aljbinovu buduću majku, učiteljicu u osnovnoj školi, nakon čega menja svoje prezime iz Kurtović u Kurti.

Aljbin je bio mirno i povučeno dete sve do odlaska na studije. Tamo biva vrbovan od američkih bezbednosnih službi. Ubrzo postaje organizator i vođa studentskih protesta u Prištini devedesetih protiv Miloševića. Tako upoznaje i Čedomira Jovanovića koji organizuje i vodi proteste protiv Miloševića u Beogradu.

Aljbin se zatim polako menja. Počinje da pušta kosu i kolege počinju da primećuju sve veću feminiziranost. Aljbin počinje da se oblači i izgleda kao žena. U jeku studentskih protesta poverava se prijatelju kako namerava da ode u Ameriku da operacijom promeni pol. Zbog toga ubrzo počinje da bude progonjen u konzervativnoj albanskoj sredini zbog čega se odlučuje na beg. Na kosovskoj granici obučen kao žena ubrzo biva uhapšen i osuđen.

Posle 2 godine zatvorske kazne pod pritiskom američkih bezbednosnih službi biva pomilovan od Vojislava Koštunice. Zbog zatvorkih iskustava o kojima nerado govori u javnosti počinje da mrzi Srbe.

Nakon puštanja iz zatvora odlazi u Norvešku gde se obraća raznim NVO organizacijama za zaštitu prava LGBT osoba. Norveška pravi dokumentarac o progonu transrodnih osoba iz Albanije i Kosova gde u polučasovnom intervjuu Aljbin iznosi svoju priču. Nakon toga, na nagovor prijatelja iz Amerike odustaje od operacije i ubrzo mu biva dodeljena supruga iz Norveške. Nakon toga se vraća u Srbiju gde počinje svoj politički angažman za nezavisnost Kosova. Zbog tih protesta ponovo biva uhapšen i potom pomilovan od Koštunice.