PODELI

Sisački biskup Vlado Kosić dugi je niz godina poznat široj javnosti zbog svojih kontroverznih stavova. Poslednji se dogodio danas, kada je blagoslovio Ministarstvo branitelja. Ipak, najveću pažnju je privukao povodom zemljotresa.

U izjavi za hrvatske portale on je izjavio da je zemljotres danas Hrvatima najveći neprijatelj: “Potresje teško predvidiv, ne možemo mu ništa konvencionalnim metodama. Nema solidarnosti sa neprijateljem. Sa neprijateljem poput zemljotresa, zna se što se treba raditi – 1/3 pokatoličiti, 1/3 proterati u Srbiju a 1/3 pobiti. Takva borba do kraja je u prošlosti rešila hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Srbi, komunisti ili Turci.”

Uvređeni biskup je u odgovoru portalima zapretio povlačenjem sa društvenih mreža: “Pozdravljam sve svoje prijatelje i neprijatelje. Ja sam samo iznosio svoje stavove, na koje mislim, imam pravo. Moja glavna misao vodilja u kritici je bila misao mog profesora i mentora Ivana Goluba: -Tajni poslovi, javna kritika. Samo mrtav zemljotres je dobar zemljotres-. Kada se radi o dobru hrvatskog naroda, svi smo mi dužni prodonijeti onomu što je za njegovo dobro. To mi nitko ne može zabraniti niti me zbog toga smije vrijeđati! ”

Ipak, njegovi komentari su samo vrh ledenog brega. Kosiću nije nimalo sporna činjenica što je primio u sisačkom Velikom kaptolu penzionisanog generala HV Zlatana Miju Jelića i Darija Kordića. Prvi je optužen za ratne zločine po optužnici iz Sarajeva i trenutno je u bekstvu, a drugi je proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići 1993.

“Ja ne verujem da je Dario Kordić zločinac bez obzira na presudu. Smatram da je ona rezultat političke nagodbe i političkih igara a ne na temelju dokaza”, rekao je 2014. Kosić na aerodromu gde je dočekao Kordića puštenog iz Haaga.

Prema Kosiću, na Bleiburgu je ubijeno i do 400.000 Hrvata.