PODELI

 

U sklopu Poglavlja 22, Evropska Unija je naložila Bezbednosno informativnoj agenciji da otvori sva dosijea koja je vodila od 1945. godine pa do 2004. godine, o svim građanima Republike Srbije.

Iako još uvek ovaj proces nije odrađen u postpunosti, jer otvaranje svih dosije predstavlja ogroman posao, BIA je sumirala dosadašnji rad na ovom projektu. Jedna od šokantnih stvari koje smo saznali iz njihovog saopštenja je ona koje smo se svi pribojavali – svi smo bili pod prismotrom.

Iz zvaničnog saopštenja BIA:

„Što se tiče obuhvata akcije mera prema građanima, moramo da izjavimo da su svi bili pod prismostrom. Svaki građanin Republike Srbije, kako god ona da se zvala, je imao svoj dosije u našim službama bezbednosti. Svaki put kad pomislite da vas nko prisluškuje preko telefona pa nećete da pričate preko telefona, bili ste u pravu. Nema veze o čemu se razgovor vodio, nema veze ko je razgovor vodio, bili ste prisluškivani! Projekat masovnog praćenja svih građana je osmišljen 1944. godine, pod kodnim imenom „Monarh“, a konačno u potpunosti uspostavljen 1956. godine. Od tada pa do danas, svako, nema veze odakle je, šta radi, koliko godina ima, bio je pod merama i ima dosije u tajnoj službi.“

O reakcijama na ovo šokantno saznanje, u narednim danima.