PODELI

Patrijarh SPC Irinej objasnio zašto je podržao političara Tomislava Nikolića dok je štrajkovao glađu a nije podržao političara Boška Obradovića.

– Te 2011. Vaskrs je padao 24. aprila. Toma je počeo post 16. aprila. Jeste da je zakasnio i otpočeo post u polovini posta, ali opet ne mogu mu zameriti jer je ipak postio u toku pravoslavnog Vaskršnjeg posta, kao pravi Hrišćanin. – objašnjava patrijarh.

– Sećam se da je Toma nakon tog posta poželeo i da se pričesti i tako je kompletirao post kako dolikuje pravoslavnom verniku. – dodaje patrijarh Irinej.

– Danas se, međutim, na mene ljute političari iz opozicije i pitaju zašto nisam podržao i Boška Obradovića kad je štrajkovao glađu. Pa kako da ga podržim kad je počeo da posti nakon Vaskrsa, kada je po kanonima crkve za pravoslavne hrišćane tad strogo zabranjeno postiti sve do Spasovdana. – objašnjava patrijarh.

– Muslimani tada poste Ramazan. Ja lično nemam ništa protiv islama, i to je jedna vera koja je potekla od naroda kome je praotac Avraam isto kao i nama. Međutim, ipak jedna druga vera i nije pravoslavlje. Zato nisam mogao da podržim Boška jer bi svi rekli: „Eno ga patrijarh prešao u islam“. Ali ne bih imao ništa protiv da je Boško tražio podršku od beogradskog muftije za svoj ramazanski post. – zaključuje Irinej.