PODELI

Protekle nedelje, osnivač i CEO Twittera Džek Dorsi, najavio je da će biti obustavljen rad ove društvene mreže dok ne prođe pandemija Koronavirusa.

Ova vest došla je neposredno nakon objave šefa Fejsbuka, Marka Zakerberga, da će obustaviti rad Facebooka zbog širanja lažnih vesti na ovoj društvenoj mreži i dizanja panike tokom pandemije Koronavirusom.

Odluka glavnih ljudi Twittera i Facebookada da obustave rad ove dve internet platforme za sad su naišle samo na nevericu u medijima.
Da li je to i brejk lopta u ovom setu nadmetanja sa daleko jačim protivnikom koji zloupotrebljava društvene mreže za širenje panike i lažnih vesti?

 

Pitanje moralnosti odluke

Twitter, kao i Facebook, kao i većina društvenih mreža na kojoj je prisutno pola kugle zemaljske, u privatnom je vlasništvu. Pa ipak pritisak vlada zapadnih zemalja da se obustavi njihov rad će dovesti do privremenog gašenja ovih platformi.

Svaki korisnik ovih mreža prilikom pristupanja pristaje na uslove koje može da pročita prostim klikom na link koji mu je ponuđen. Ipak, društvene mreže su idealno mesto za širenje panike i nikakvi uslovi korišćenja nisu u mogućnosti da spreče paničare da putem društvenih mreža naprave totlnu globalnu pometnju.

Nakon pandemije Koronavirusa, ove dve društvene mreže će uvesti nova pravila, koja podrazumevaju davanje ličnih podataka za registrovanje, a stari korisnici će morati da autorizuju svoje Facebook i Twitter profile.

Pitanje razumnosti odluke

Džek Dorsi je na Tviteru zapisao nekoliko razloga zašto je doneo ovakvu odluku.

Dorsi tvrdi da je, za razliku od komercijalnih brendova, rizik od negativnog uticaja paničara u vanrednim okolnostima prevelika opasnost da bi ova društvena mreža mogla da funkcioniše na do sada uobičajen način.

Dorsi smatra da se ne može podvesti pod slobodu govora namerno plasiranje fejk informacija u vremenu kao što je pandemija a takve fejk vesti su najblaže rečeno teroristički akt, te da je moralno neodgovorno da njegova društvena mreža bude mesto odakle će se vršiti terorizam a pojedinci koji to čine biti zaštićeni anonimnošću.

Kakve će biti posledice ovakvih novih mera na Twitteru i Facebooku, videćemo u toku ove godine. Da li je ovo početak gašenja slobode govora, koja je zagarantovana Ustavom gotovo većine civilizovanih i demokratskih zemalja i uvod u totalitarni globalizam, ostaje da se vidi.