PODELI

 

Prema našim izvorima bliskih Jorgovanki Tabaković koja je na funkciji guvernera Narodne banke i visoki funkcioner SNS ona planira tokom ove godine da napusti funkciju guvernera i da pređe u bankarski biznis.

Naime, grčki milijarder Jorgos Papadopulos želi da osnuje u Srbiji banku u partnerskim odnosima sa Jorgovankom Tabaković. Njegov je cilj da to ne bude samo srpska banka već i regionalna razvojna banka oslonjena na evropske finansijske institucije i fondove. Ostalo je samo da Jorgovanka napusti poziciju guvernera Narodne banke jer je očigledan sukob interesa biti na poziciji guvernera i vlasnika ili direktora banke. Ostaje još samo da se partneri dogovore oko imena banke – naime Jorgovanka insistira da se banka zove Jorgobanka dok njen partner Jorgos misli da je bolje da se zove Jorgosbanka. No kako je Jorgos pragmatičan poslovni čovek on će verovatno popustiti i banka će se ako sve bude išlo po planu za nekoliko meseci početi sa radom banka Jorgobanka.

Guverner Jorgovanka je bila nedostupna na telefon ali nam se javila njena PR služba sa odgovorom da su to “tabloidne spekulacije i da Jorgovanka i Jorgos imaju redovnu komunikaciju oko njegove namere da osnuje banku u Srbiji nema govora da bi Jorgovanka napustila mesto guvernera Narodne banke Srbije”.