PODELI

Na žalost nećemo videti najnoviji scenario i film “Boj na Kosovu” čiji su scenaristi trebali da budu nedavno preminula Borka Pavićević dramaturškinja i Zlatko Paković pozorišni režiser koji је na samrti.

Borka i Zlatko su pripremali jedan scenario očišćen od komunističkih naslaga i turskih stereotipa o slavnom srpskom Boju na Kosovu. Pretražili su istorijske arhive i svedočanstva o ovom čuvenom istorijskom događaju i našli niz turskih podmetačina, kao što je onaj da je vitez Obilić na prevaru ubio Murata. Istorijske činjenice govore da je Obilićev odred vitezova prosto zbrisao Muratov čador u svom junačkom naletu. Takođe i odsecanje glave knezu Lazaru i zarobljavanje Lazara je čisto turska podmetačina, jer je Lazar poginuo junački na bojnom polju okružen Bajazitovim specijalnim jedinicama.

Takođe Borka je bila izričita da u novom scenariju ne smeju biti komunističke ideološke naslage, koje se ogledaju u nipodaštavanju srpske crkve, kao što je to bio slučaj u prethodnim sličnim projektima.

Borka i Zlatko su izvrgli ruglu turske istorijske podmetačine pa su za tu priliku i fotografisali ovu čuvenu fotku odsecanja glave “Caru Lazaru” koji se zapravo nije dogodio.