PODELI

U foto arhivama koje su pronađene u Parizu nakon Drugog svetskog rata našle su se fotografije nemačkih vojnika koji odlaze na Istočni front. Ono što danas upada u oči jeste da su ti vojnici opremljeni između ostalog i mobilnim telefonima.

 

Nakon Drugog svetskog rata, ove fotografije nisu pobuđivale nikakvu pažnju te su odložene u arhive. Međutim, pre nekoliko meseci, francuski istoričar Žak Arno je sasvim slučajno pregledao ove fotografije i zaprepastio se kada je video da nemački vojnici iz Drugog svetskog rata zapravo poseduju mobilne telefone.

 

Arno je prvo proverio autentičnost fotografija, da bi potom pretražio svu arhivsku građu vezanu za Istočni front.

Ono što je pronašao zaprepastilo je svetsku javnost – Hitlerovi vojnici su imali mobilne telefone!

Treći rajh je usavršio mobilnu telefoniju na gotovo istom tehnološkom nivou na kome se ti telefoni nalaze danas. Izuzev modernih kamera, sve ostalo se nalazilo na tim telefonima.

Nemački vojnici su mogli slati SMS, razgovarati i snimati zvuk.

 

Stručnjaci pretpostavljaju da su ti mobilni telefoni posedovali i video igricu Tetris, koju su kasnije Rusi navodno izumeli, a koja kod igrača ove igrice izaziva veliku agresivnost, što je zapravo služilo da nemački vojnici budu bolje pripremljeni za ratne operacije.

Naučnici pretpostavljaju da je Hitlerov mobilni zapravo bio samo Tetris igrica ali da je kasnije poboljšan i modifikovan u telefon.