PODELI

Nakon što je američki kongresmen Ted Po zatražio da srpske vlasti obelodane ko je streljao prvog gerilca okupirane Evrope, Dražu Mihailovića, čiji su četnici spasili 525 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata, premijerka Brnabićka je odgovorila da to nije učinila Srbija.

– Mi smo priložili dokazni materijal kongresmenu Tedu. U pitanju je jedna fotografija na kojoj se jasno vidi da Dražu odvodi kineski vojnik. Tito nije hteo da se zameri Amerikancima, od kojih je kasnije dobijao kredite, pa je Dražu isporučio Kinezima. – rekla je premijerka.

– Na fotografiji se lepo vidi da je Draža dobrovoljno otišao sa kineskim vojnikom jer mu nisu ruke svezane, a u pozadini iz zgrade zatvora mu maše mladi partizanski čuvar. – objašnjava Brnabićka.

– U našim dokumentima stoji depeša od kineskih komunističkih vlasti, koje tvrde da su izvršile egzekuciju Dragoljuba Mihailovića 1954. Međutim Kinezi nikad nisu dostavili fotografije, niti neki drugi materijal, kojim bi dokazali da su to zaista uradili. Sovjetski agenti koji su boravili u Kini u to vreme tvrde da je Kina isporučila Dražu Amerikancima za neke kredite te da uopšte nije ubijen. – rekla je Brnabićka.