PODELI

Na tromeđi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, u blizini sela Jamena, pronađen je skelet najstarijeg čoveka na svetu, arheolozi ne mogu da se dogovore kojoj državi pripada skelet.

Banalna svađa oko toga kojoj državi treba da pripadne ceo skelet najstarijeg čoveka na svetu prerasla je u otvoreni nacionalistički arheološki sukob.

Naime, gornji deo trupa se nalazio na srpskoj strani a noge na hrvatskoj, dok je glava pronađena na desnoj obali reke Save sa bosanske strane. To je dovelo do sukoba arheologoškog tima sastavljenog od Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Prvi su po običaju počeli Hrvati, tvrdnjom da pošto su noge pronađene na hrvatskoj zemlji jasno da je čovek čvrsto stajao na hrvatskom tlu i bio Hrvat.

Srpski arheolozi su se odmah dosetili da obzirom da je gornji trup skeleta bio sa srpske strane granice jasno je da je najstariji čovek na svetu bio Srbin, jer otadžbina je tamo gde je srce čoveka, kao što je i Kosovo srce Srbije.

Bosanci, kod kojih se našla glava skeleta najstarijeg čoveka, su insistirali da je najstariji čovek Bosanac jer je poznato da su bosanske glave najtvrđe i da sigurno nije slučajno što se glava baš našla na bosanskoj strani, uostalom, tvrde bosanski arheolozi, jasno je da je centar čovekovog uma u glavi a ne u nogama ili plućima.

Tad je nastala ozbiljna svađa među naučnicima te se moglo čuti između ostalog i da je prvi čovek morao biti jako glup čim mu je glava završila u Bosni, ili kako je pokušao pobeći za Hrvatsku iz izbaviti se od bede u Srbiji, kao i teza da su ga ustaše ubile čim je prešao granicu jer je bio Srbin!

Pošto niko od arheologa nije popustio u ovoj svađi, svako je svoj deo skeleta odneo u svoju matičnu državu.