PODELI
Foto: Jutarnji namaz Vuka Jeremića u džamiji Al-Hakim, KAIRO

Vuk Jeremić je preko svojih rođačkih veza, porodice Hakije i Hamdije Pozderac, izgradio jake kontakte u islamskom svetu.

 Jeremić je često odlazio u Egipat, Katar i Emirate, a u poslednje vreme i Azerbejdžan, i u tim zemljama prikupljao novac za finansiranje svog političkog angažmana.  Trenutno mu je glavni finansijer Katar.

Da bi se dodvorio svojim finansijerima, Vuk se u islamskim zemljama predstavlja kao potomak cazinskih begova i naslednik porodice Pozderac. Kako bi bio uverljiviji, Jeremić je, čim sleti avionom u neku od tih muslimanskih zemalja, odmah odlazio u džamiju da klanja namaz. To su činili i Pozderci, mada su bili komunisti i visoki komunistički funkcioneri. Među muslimanima su se pravili muslimani, bez obzira da li veruju ili ne, odlazili bi da klanjaju u džamiju.

Jeremić je više puta viđen u Kataru i Egiptu u velikim i poznatim džamijama kako klanja namaz, da bi pridobio simpatije svojih domaćina kao njihov i novac.

Muftija i narodni poslanik u skupštini Srbije Muamer Zukorlić, tvrdi da je Jeremića više puta video u Egiptu da klanja u džamiji Al Hakim.

 – Ja sam bio šokiran! Ja sad ne znam, da li je on musliman, ili glumi muslimana. Mislim, kako on može da klanja, ako nije sunećen? Mora prvo da se suneti, pa onda neka klanja! To je svetogrđe, to je blasfemija!- rekao je Zukorlić za Zicer.

 – Sablaznio me je Jeremić! Sablazan će doći, ali nastradaće onaj preko koga sablazan dođe!- zaključio je muftija Zukorlić.