PODELI

Siguran dolazak Vacićevog voza u Prištinu, pokazao je uspešan način za obnovu nacionalnih granica na ovim prostorima, pa su sve države regiona zahvaćene tim trendom.

Kako javlja doušnik Zicera, koji je drugi pomoćnik konduktera na relaciji Ruma-Kukujevci-Šid i najbolji drug Mileta s lajkovačke pruge – šine u regionu bukvalno su se usijale.

U izveštaju koji je jutros poslao našoj redakciji, pod oznakom „strogo nepoverljivo“, naš izvor piše da su Vacićev recept prvi počeli da primenjuju Hrvati.

Naime, oni su svoj voz, oslikan nasmejanim licima „blaženog“ Alojzija Stepinca i fra Filipovića Majstorovića, u ranim jutarnjim satima uputili ka „Srijemu“.

U mestu „Mala Bosna“, nadomak Sremske Mitrovice, hrvatski voz direktno se sudario sa mađarskom kompozicijom, koja je do tada neviđenom brzinom prohujala bačkim prugama u svom silovitom prodoru ka Zemunu, staroj granici Austrougarske.

Tu pometnju vešto su iskoristili Slovenci, koji su voz sa znakom evra, podvučenog žutim, u ranim jutarnjim časovima poslali ka Zagrebu.

Ovaj kukavički potez Slovenaca, za dom spremno su dočekali čuveni „bed blu bojsi“, koji su se ritualno bacili pod voz, zaustavivši ga tako nadomak Zagreba – nepokorenog grada.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u Sarajevu. Kako saznajemo, Bošnjaci su pripremili svoj voz, ali su se potukli na samoj stanici, jer nisu mogli da se dogovore da li će vagone oslikati ljiljanima ili polumesecom, zbog čega njihov voz nije ni krenuo ka Novom Pazaru.

Crnogorci su planirali da naprave svoj voz, ali ih je mrzelo da počnu da rade. Osim toga, nisu mogli da se dogovore gde bi se voz zaputio. Nakon sastanka tri stručne komisije razišli su se bez postignutog dogovora.

Očekivano, i Albanci su poslali svoj voz, kako bi poništili efekte Vacićevog voza, ali ga je Unmik zaustavio na prelasku iz Albanije na Kosovo, jer su u njemu pronašli pošiljke heroina i hašiša.

Rumuni su takođe napravili svoj voz, oslikan namrštenim likom Vlada Cepeša Drakule, i uputili ga ka Vršcu, međutim, njihov voz je nestao netragom negde na Karpatima.

Bugari su voz poslali ka Skoplju, ali se on pokvario trideset kilometara pre makedonske granice, a očajni mašinovođa je izvršio samoubistvo, kao svoj poslednji patriotski čin.

I Turci su svoj voz sa Erdoganovim likom poslali u Siriju. Na Asadovo iznenađenje, turski voz uspešno je stigao u Damask.

Grci su napravili voz, ali nisu znali kako da ga prebace preko Bosfora, pa on još uvek stoji na atinskoj železničkoj stanici.

Rusi su spremili svoj voz za Kijev, usled čega su Ukrajinci otpočeli sa skidanjem šina na desnom sektoru ukrajinskih pruga.

I dok Miša Vacić pijan peva četničke pesme u prištinskom zatvoru, manija nacionalnih vozova koju je pokrenuo, nezaustavljivo se širi Evroazijom.