PODELI

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas čestitku Olimpijskom komitetu Kosova na prvoj osvojenoj zlatnoj medalji na Olimpijskim igrama u Riu.

Džudistkinja Majlinda Keljmendi osvojila je prvu olimpijsku medalju za sportiste koji se takmiče pod zastavom Kosova.

Ona je osvojila zlato u kategoriji do 52 kilograma, savladavši u finalu Italijanku Odete Đufridu.

U čestitki se kaže:

„Majlinda Keljmendi otpočela je pisanje zlatne istorije kosovskog sporta.

Silom prilika, Srbija i Kosovo nastupaju kao dve države na ovim Olimpijskim igrama, ali to ne umanjuje sjaj ove medalje i činjenicu da smo po ko zna koji put dokazali da na Balkanu postoji mnoštvo vrhunskih sportista, koji svojim uspesima ulivaju nadu da život na ovim prostorima ipak ima smisla!

Politika ne treba da postoji na Olimpijskim igrama, već samo podrška pravim sportistima i borcima. Da li je to Kosovo ili Nambija, nije važno, bitan je samo uložen trud i napor da se dođe do medalje.

Sport je tu da nas spaja, a ne razdvaja, što ćemo pokazati i svečanom proslavom Majlindinog zlata ispred Skupštine Republike Srbije.

Olimpijskom komitetu Kosova i Majlindi želim još mnogo sportskih uspeha,

Predsednik Srbije,

Tomislav Nikolić“

Kako „Zicer“ ekskluzivno saznaje, Majlinda Keljmendi je osvojenim zlatom stekla pravo na nacionalnu sportsku penziju, a predsednik Srbije doneo je i ukaz o odlikovanju Keljmendijeve „za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kosova“, koji će joj biti dostavljen brzom poštom.

majlinda2

Nakon prvog osvojenog kosovskog zlata, Ministar sporta Vanja Udovičić, izneo je jutros novu vladinu preporuku srpskim sportistima i sportskim savezima, da ipak ne napuštaju postolje za medalje, ukoliko se na njemu nađu sa nekim od kosovskih takmičara.

„Vladina preporuka našim sportistima da napuste pobedničko postolje, ako se na njemu nađu s nekim sportistom sa Kosova, očigledno je donesena ishitreno. Mi, naime, uopšte nismo očekivali da će i jedan od osam kosovskih sportista zaista osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Keljmendijeva nas je ubedljivo demantovala i to, praktično, na samom startu Igara. Odlazak sa postolja naših sportista mogao bi da naruši implementaciju Briselskog sporazuma, a to bi bilo pogubno po razvijanje dobrosusedskih odnosa sa našom južnom pokrajinom, čiju nezavisnost Srbija nikada neće priznati“, izjavio je Vanja Udovičić ekskluzivno za naš portal.

Uspeli smo da dobijemo i komentar predsednika Kosovskog olimpijskog komiteta, Behljulja Behljuljija.

„Događaji oko Olimpijade po prvi put pokazuju pozitivne rezultate procesa denacifikacije Srbije. U toku narednih par godina, trebalo bi očekivati i pozitivne rezultate kosovskog referenduma za kolektivno iseljenje stotinjak preostalih Srba sa Kosova u Ognjenu Zemlju, gde će, na adekvatan način, ispaštati za sve svoje grehe – počev od ubijanja legitimnih osmanlijskih vlasti u Prvom srpskom ustanku, pa sve do danas“, rekao je Behljulji za „Zicer“.

20 KOMENTARI

  1. … [Trackback]

    […] Informations on that Topic: zicer.org/2016/08/08/kosovo-je-i-dalje-srce-srbije-predsednik-nikolic-cestitao-keljmendijevoj-osvojeno-zlato-na-olimpijadi/ […]

Comments are closed.