PODELI

Fudbaleri na državnim jaslama

Jedna od prvih odluka još neformirane vlade Srbije, sasvim sigurno biće zakon o sprotu. Jedan od predloga ovog zakona je i da se fudbal stavi van kategorije, kao sport od izvanrednog i nacionalnog značaja za državu. Šta će to konkretno značiti?

Svi fudbaleri i sportski radnici u fudbalu i fudbalskim klubovima, biće tretirani kao radnici u državnim preduzećima, i pored premija i plata, koje dobijaju kroz ugovore sa klubovima i privatne dogovore mimo zakona, dobijaće i redovna mesečna primanja. Po nekim predviđanjima pomoć države će biti fiksna i zavisiće od ranga takmičenja. Zna se da će po opštinskim ligama za fubalere biti izdvojeno oko 50.000, dok će prvoligaši imati i 150.000 dinara mesečno. Trenerska plata će zavisiti od stepena stručnosti i radnog staža provedenog u srpskom fudbalu. Ova pomoć države, nije namenjena i neće se dodeljivati stranim fudbalerima, na privremenom radu u Srbiji.

Ostaje samo nejasno kako je jedan od najneuspešnijih sportova u Srba, uspeo da se uglavi u državne jasle, dok mnogo kvalitetniji sportisti i reprezentacije su izbačeni iz razmatranja, kao što su vaterpolisti, odbojkaši, kajakaši…