PODELI

Pažnju javnosti privukla je skoro osnovana grupa građana, pod nazivom Beogradski Sokolovi. U razgovoru sa osnivačem grupe, Srđanom Stankovićem, saznajemo kako je do svega došlo i ko su u stvari Beogradski Sokolovi.

– Koji su motivi za vaš nastanak i šta je vaš program?

U razgovoru sa prijateljima, shvatio sam da su ogorčeni delovanjem one grupe koju finansira CIA, a koja sebe naziva „patkicom“ (inicijativa „Ne davimo Beograd“ prim.ur.) Oni da se bore za moj Beograd, meni, kome je deda držao prvu apoteku u onom nekadašnjem Beogradu, kada je ovde živelo 50.000 duša. Deca crvenih (komunista) navikla da ruše što domaćini naprave, eto ko je patkica.
Sve je počelo preko društvenih mreža, okupili smo se brzo, i registrovali, tako da nas sada ima duplo više od „patkice“. Naša osnovna ideja je da se vidi da je „patkica“ samo izdvojen slučaj i da ona ne predstavlja beograđane. Mi, u Sokolovima smo svi beograđani sa poreklom, ne pripadamo ijednoj stranci, i želimo da naš grad bude sve lepši i lepši. Da li će iza toga stajati arapi, Vučić ili Soroš, nama nije bitno. Hoćemo da se deponije uklone i da niču parkovi, da se rasele divlja naselja i naprave nove zgrade, da od zagađenih reka, nastane pitka voda.

– Za vašu grupu govore da vas finansira vlast?

Klasična CIA podmetačina „patkice“.

– Zašto Beogradski Sokolovi?

Sokolovi su prirodni neprijatelji patki(ca).

– Šta ste do sada preduzeli i ko vas zapravo finansira?

Uvek kada se „patkica“ oglasi, mi preko mreža i javnim skupovima izražavamo svoje neslaganje sa njima i ukazujemo na CIA pozadinu. Pozivamo građane da vole svoj Beograd i da ne zaustavljaju progres. Na sva aktivna gradilišta stavljamo simbol sokola, kao podršku izgradnji Beograda. Skidamo nalepnice i postere „patkice“ sa gradskih ulica.
Ovo za sada ne košta ništa, tako da nas niko ne finansira. Zapravo simbolično je. Za štampanje nalepnica sokola, ja sam platio drugaru iz štamparije 2000 dinara, i to je za sada jedini trošak.