PODELI
Prcela - lijevo, Kolinda - dijesno

U propovedi na misi u Splitu, koju je 8. maja direktno prenosila Hrvatska radiotelevizija, sveštenik Luka Prcela rekao je da „nikako ne možže oprostit“ predsednici Kolindi Grabar Kitarović izjavu da Nezavisna Držžava Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka.

Prcela je povodom Kolindine izjave u „izravnom prijenosu“ na HRT-u rekao: „Ne mogu podnijeti kad netko nekoga udara bez razloga, i kad i moj narod nekoga udara bez razloga. Pogotovo ne mogu podnijeti da mi sami po sebi pljujemo.“

Hrvatska predsednica odgovorila je na svom Fejsbuk profilu da Prceli opraššta i da se treba okrenuti budućnosti.

„Štovani gospon Prcela, Vi meni ne možžete oprostit moju izjavu, ali ja Vama oprašštam Vaššu. Ono što sam rekla krivicom medija zlonamijerno je izvučeno iz konteksta. S Vašom izjavom moram se složit, te dodat da mi i samoj teško pada kad na moj narod netko bez razloga udara. Iz povjesti znamo kako su najveće zločine tijekom Drugog svjetskog rata u redovima NDH činili upravo Srbi, konvertirani u katoličanstvo. Stoga ni ja neću dozvolit da zbog takvih ljudi, ako se oni uopće mogu nazvat ljudima, pada ljaga na našu slavnu povijest. Dapače, kao predsjednica Hrvatske borit ću se svim silama kako bih spriječila da našemu hrabrome narodu više nikada ne zaprijeti nova opasnost od Srba. Znam da ćete mi Vi, skupa s našom Katoličkom crkvom u tomu, kao i uvijek, biti potpora“, napisala je Kolinda Grabar Kitarović na svom FB profilu, a preneli hrvatski mediji.