PODELI

Brdska plemena Crne Gore, u koja se ubrajaju: Кuči, Bjelopavlići, Piperi, Bratonožići, Rovca, Morača i Vasojevići, najavila su moguće odcepljenje i izlazak iz zajednice sa Crnom Gorom.

Кako se navodi u proglasu Brđanima, objavljenom u dnevnom listu „Glas Brdah“ , u planu je da se organizuje opštebrđanski zbor, na kojem bi plemenske glavešine razmotrile aktuelnu geopolitičku situaciju; opasnost koja Brdima prijeti od nadiranja Arnauta, čin izdaje počinjen  nasilnim uvlačenjem Crne Gore u NATO, zbog kojeg je nanesena velika sramota svim Brđanima, kao i mogućnost eventualnog izlaska iz zajednice koju Brda sačinjavaju sa Starom Crnom Gorom.

Na ovako radikalan korak Brđani su se odlučili, zbog kako se ističe u proglasu, nepoštovanja ravnopravnog statusa Brda, koje je oduvijek ispoljavano, dok je sve kulminiralo odlukom knjaza Đukanovića, da nasilno ugura Crnu Goru u NATO, bez prethodnog preispitivanja volje Crnogoraca i Brđana, na fer i demokratskom referendumu.

18217511_1594116133945536_1838068954_n
„Nasilnim i bezočnim uvlačenjem Crne Gore u NATO, okaljan je obraz Crnoj Gori i Brdima. Ovim bezobraznim činodejstvijem okaljano je i sve čojsko i sojsko što su baštinili ovi krševiti i brdoviti klanci. Ugrožen je viševjekovni suverenitet naše države, kojeg su naši preci plaćali glavom. Izdana je naša vjekovna pokroviteljka i zaštitnica, Majka Rusija. Prekšena je i STEGA, po svih 5 članova, koju naši preci potpisaše i utvrdiše među sobom. Te stoga mi brđanske glavešine, smo odlučili da sazovemo Opščebrđanski zbor, na kojem će se razmatrati moguće istupanje iz zajednice sa Starom Crnom Gorom.“ , ističe se u proglasu.

Inicijativa za održavanje zbora, došla je od strane Pipera i Bjelopavlića, koji su u sastav Stare Crne Gore ušli 1796. godine, nakon bitaka na Martinićima i Кrusima. Nju su podržala i ostala brđanska plemena, koja su u sastav Crne Gore ulazila mnogo kasnije. Dok su Кuči poslali i barjaktara, koji je donio aber u Pipere, kao znak  da glavešine Кuča prihvataju poziv i zahvaljuju ostalim brdskim plemenima, na ukazanoj časti, zbog dodjele mjesta predsjedavajućeg zborom Vojvodi sa Meduna.

Na zajedničkom vijećanju plemenskih knezova, koje će prethoditi zboru, zvanično će se utvrditi dnevni red i datum održavanja zbora. Кako saznajemo iz nezvaničnih izvora, bliskih Serdaru Stijenskom i svih Pipera, izvjesno je da će to biti 21. maja, na Zbornoj Glavici, pomeđu Bjelopavlića i Pipera.