PODELI

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, svaka kalendarska godina nam započinje sa upozorenjem: I ove godine novi uslovi za penzoinisanje.

 

Nova pravila i novi uslovi znače samo jedno. Starosna granica za penzionisanje se kontinuirano pomera na više. Zato i ne čudi što se sve više pripadnika mlađe, ali i sredovečne generacije pita koliko godina će biti potrebno za penzionisanje kroz deceniju, dve i hoćeli uopšte doživeti odlazak u penziju.

 

Takođe, sve njih, a i nas, zabrinjava pitanje kolike će penzije biti u budućnosti i da li ćemo moći od njih da živimo?

 

Donosimo vam lepe vesti. Kako stvari stoje, veoma brzo ćemo biti u prilici da zaboravimo na ova pitanja, odahnemo i u miru dočekamo penziju.

 

Naime, naši vodeći eksperti iz oblasti radnog prava i penzijskog i invalidskog osiguranja, uz podršku stručnjaka iz relevantnih međunarodnih institucija koje se bave ovom problematikom, iznedrili su ingeniozno rešenje. Evo o čemu se radi.

 

Granicu za odlazak u penziju neophodno je postaviti iznad očekivanog životnog veka i to za pripadnike oba pola.

 

U praksi to bi značilo sledeće. Kako je očekivani životni vek žena u Srbiji oko 78 godina, sve pripadnice lepšeg pola pravo na odlazak u penziju bi stekle sa navršenih 85 godina života.

 

Što se tiče muškaraca, iako je njihov očekivani životni vek nešto kraći i iznosi oko 74 godine, i oni, zbog načela ravnopravnosti polova, ne bi mogli u penziju dok ne napune 85 godina.

 

U razgovoru sa jednim od eksperata iz tima koji je porodio ovu spasonosnu ideju (zbog svoje velike skromnosti je želeo da ostane anoniman) saznali smo da je planirano da ovo „konačno rešenje“ za penzije zaživi odmah posle prolećnih izbora. Kako nam je on pojasnio:

 

-Nismo još utanačili da li ćemo ići na izmene i dopune postojećeg ili ćemo predložiti da se donese potpuno nov Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Al’ to su sitnice. Najveći  i najteži deo posla je urađen. Konačno rešenje za penzije je spremno i naši građani više neće morati da lupaju glavu kad će u penziju i kolika će im ona biti.

 

Prema njegovim rečima, podršku ovom rešenju, doduše još nezvaničnu, dale su sve političke partije i sindikati u Srbiji, a na njega blagonaklono gledaju i naši partneri iz belog sveta.

 

-Razgovarali smo sa svim akterima na našoj političkoj sceni, ali onako ispod žita. Znate, uskoro su izbori, a ova tema je osetljiva. Podršku su obećali svi! Tako da je ova stvar gotova. Načelo „s posla na groblje“ uskoro će zaživeti i kod nas. Pa, zar to nije sjajno?