PODELI

Koronavirus je doveo do novih trendova u svetu pa i Srbiji. Ogromna populacija gastarbajtera od preko 300 000 ljudi se vratila u Srbiju za protekle dve nedelje. Ipak, značajn deo građana Srbije koji je otišao „trbuhom za kruhom“ i dalje se nalazi širom sveta a priličan broj u EU. Istraživanja Alanitičkog centra Evropskog parlamenta je pokazalo neverovatne rezultate što se tiče ambcija mladih Srba koji su migrirali u EU države.

75% mladih koji su napustili Srbiju u prethodnoj deceniji želi da se vrati nazad, navodi se u izveštaju Analitičkog centra Evropskog parlamenta.

10% ne želi da se vrati uopšte jer su zasnovali porodice u inostranstvu i to najčešće sa partnerom koji nije Srbin te svoj identitet više ne temelje na srpskom.

5% bi se vratilo ako bi mogli nastaviti da se bave istim poslom kao u inostranstvu i to su najčešće visokoobrazovani stručnjaci koji su prilično dobro plaćeni u državama Evrope i sveta gde trenutno rade i borave.

6% je neodlučno jer iako su prosečno plaćeni smatraju da im EU i dalje može pružiti više nego Srbija.

4% ispitanika je izjavilo da ako EU propadne neće se nipošto vratiti u Srbiju nego će otići negde dalje u svet, većina je navela SAD kao konačnu destinaciju.

Prema izveštaju Analitičkog centra Evropskog parlamenta ono što mladi očekuju od Srbije je veća bezbednost nego u zemljama Eu, a na drugom mestu im je dobar standar koji ne mora baš da se poklapa sa EU, na trećem mestu su stanovi, odnosno mogućnost brze kupovine jeftinih stanova u urbanim centrima Srbije. Ukoliko bi Srbija omogućila mladima da se osećaju bezbednije u Srbiji nego u EU, pružila im odgovarajuće zaposlenje i rešila stambeno pitanje, dobila bi mlade ljude iz celog sveta koji su stekli nova iskustva koja bi rado primenili u svojoj otadžbini.