PODELI
Dorotea na jednom beogradskom bilbordu

Nakon što je prošloga tjedna kritizirala gospodarske uvjete u zemlji, malena Dorotea (6) dospjela je u žižu srbijanske javnosti.

Podsjetimo, sve je počelo kada je njena odgajateljica Dea (24), zamijetila da se Dorotea neobično ponaša. Dok su se ostala djeca bavila redovitim dječjim djelatnostima, skakala s drveta, tukla se, lomila mladice drveća ili table s ćiriličnim napisima, Dorotea je nekako utučeno sjedila po strani i zurila u jednu točku. Dea ju je pozvala po imenu ali joj se djevojčica nije odazvala. Odgajateljica je pomislila da je djevojčica možda tužna, jer je zagubila igračku ili ne može naći prikladne cipelice uz haljinicu svoje lutke, no djevojčica je to nevoljno nijekala. Dea je dalje inzistirala da ju djevojčica kaže što nije u redu, no dobila je samo kratak odgovor: „Srbija sporo napreduje u procesu integracija, a mediji, nažalost, ne pokazuju nikakav interes za izvještavanje o tomu. Svi o tomu govore površno, birokratskim jezikom i bez dubljih analiza, a od toga оvisi naša budućnost.“

Odgajateljica je djevojčicu pokušala oraspoložiti podsjećanjem da region Zapadnog Balkana bezuvjetno napreduje u sveopćim reformama kao i u procesu europskih integracija, te da otvaranje dva nova poglavlja do kraja godine uopće nije nerealno. Djevojčica je samo mirno odmahnula glavom:

„Postoje bezbjednosni problemi iz prošlosti koji i dalje utječu na politička kretanja u regionu i šire: pitanje statusa Kosova i Metohije, također pokušaji namjetanja revizije mirovnih sporazuma kojima su okončani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, etnički i vjerski motiviran ekstremizam…“

Odgajateljica je onda, vidjevši da je situacija ozbiljna, pozvala Miu (43), upraviteljicu vrtića. Upraviteljica je djevojčici rekla da bismo svi mi željeli da to bude i brže i bolje, ali na kraju je kvaliteta europskih integracija ono što se računa, a ne brzina. Djevojčica se sa ovim složila, ali je podsjetila upraviteljicu da regiju opterećuju i drugi bezbjednosni problemi kao što su: organizirani kriminal, trgovina narkoticima i oružjem, trgovina ljudima, korupcija, nestabilnost i neefikasnost sustavnih ekonomija, visok procent nezaposlenih, nezadovoljavajuća kvaliteta života građana, te nedovoljna efikasnost državnih institucija.

„Europa nam je, čini se, u biti sve dalja, iako proces započetih integracija ide nekim svojim tokom. To je zato što, čini mi se, ne gradimo više Europu u Srbiji, već pokušavamo graditi neki iracionalni imaginarijum, koji se oslanja na Rusiju, ne razumijevajući važnost europskih procesa. Važno je o svim ključnim pitanjima racionalno razgovarati te racionalno im prići.“

Upraviteljica je onda djevojčicu hitno odvela k psihologinji Tii (34), ne bi li se uvjerila da će djevojčici biti bolje. Psihologinja je djevojčicu koncentrirano saslušala te ju je pokušala uvjeriti da je Srbija na dobrom putu i da ćemo, vrlo vjerojatno, već do 2029. biti ozbiljan kandidat za razmatranje početka predpristupnih pregovora o pregovorima za razmatranje otvaranja pregovora o članstvu u europskoj obitelji naroda. Djevojčici to nije bilo dovoljno uvjerljivo.

„Za Srbiju je jedino NATO doista razuman i racionalan izbor. Uvijek kada smo donosili sentimentalne odluke u real-politici, bili smo gubitnici. Vrijeme je za realnu i racionalnu politiku.“

Oko djevojčice se, nekako, brzo okupilo i osoblje, ali je ona nastavila:

„Ne želim šutjeti dok se ovdje razmatraju propale velikosrpske ideje Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice, te se na taj način želi nametnuti kriva politička perspektiva za mlade!“

Psihologinja je onda pokušala umiriti djevojčicu puštajući joj vijesti radija „Slobodna Europa“, ali ju je djevojčica brzo prekinula:

„Nama je potrebno ubrzanje europske politike, čvršće savezništvo sa zemljama Zapadne Europe, te ulazak u NATO savez. Potrebna nam je strategija koja prati potrebe ovoga društva, jer se preko sudbina običnih ljudi prelamaju sve naše zablude iz prošlosti i dolaze na naplatu, a to može biti ovoga puta fatalno.“

Za Doroteu su, tako, brzo saznali i masovni mediji, te je brzo postala zvijezda društvenih mreža, te je počela držati motivacijske govore za potporu europske budućnosti Srbije, sve pod krilaticom „Budi mo pametni!“ Dorotea je, držeći zapaljive govore po vrtićima prijestolnice postala idolom djece i ikonom budućnosti. Vremenom je sve preraslo u pravi društveni pokret sa ozbiljnim zahtjevima i utjecajem na političke prilike u zemlji.

Europski komesar za promidžbu omladinskog aktivizma Kan Krum je to zamijetio, te je maloj Dorotei ponudio posao u jednoj nevladinoj udruzi u Srbiji koja promovira europske vrijednosti.

„Dorotea više ne mora brinuti za svoju budućnost. Trenutačno joj je ponuđeno mjesto na odjelu za spajalice, ali ako vrijedno bude učila i radila, mislim da ćemo joj vrlo brzo moći ponuditi čak i mjesto za kopir-aparatom. To je veoma odgovorno mjesto, ali sam siguran da će Dorotea uspjeti opravdati naše povjerenje“, zaključio je oduševljeno.

Europski komesar je novinare na kraju podsjetio da su sredstva uložena u Doroteinu platu potpuno bespovratna tj. da Europski Savez neće tražiti od Vlade Srbije da ta sredstva vrati uz kamatu. Za sada.

Borna Carević
Beograd, rujan 2018.