PODELI
Slika je školski primer trolovanja "hejta", kojom se poziva na pasivizaciju publike

Zicer je došao u posed tajnog dokumenta kojim se nalaže SNS aktivistima da taktikom “hejtovanja”, na društvenim mrežama podižu rejting premijeru.

Poučen primerom “estradnih umetnika” da je i loša reklama dobra reklama, Vučićev marketing tim doneo je odluku da stranački aktivisti, poznatiji kao botovi, koriste svaku priliku da na internetu komentarišu premijerove poteze, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom svetlu. Na taj način, s jedne strane javnost stiče utisak da je premijerova moć neograničena, a s druge strane, reklama se, praktično, odvija bez prestanka.

Na ovaj način oni žele da ljudima ogade „hejtovanje“, tako da do izbora više niko ne obraća pažnju na „hejtere“ i njihove „hejtove“.

Sem toga, na ovaj način se postiže još niz efekata.

Kako tvrde stručanjaci za marketing, svaka reklama je dobra reklama, a „hejterske“ reklame su najispraćenije na društvenim mrežama i imaju najveću posećenost.

Tako „hejteri“ postižu efekat da se, zapravo, non-stop piše o SNS-u i Vučiću. Taj efekat je sličan onom iz titoističkog perioda propagande, kada se non-stop pisalo o Titu i partiji. Istina, tada isključivo u pozitivnom svetlu, jer se drugačije nije ni smelo. Ali, efekat je istovetan, navode stručnjaci.

Naime, ljudi se postepeno navikavaju da svakodnevno gledaju Vučića na fejsbuku, tviteru, forumima i drugim društvenim mrežama, koje danas oličavaju nekadašnje kafane, dakle, mesta društvenog stecišta i razmene informacija.

To, dalje, ima za posledicu da Vučić i SNS postaju prihvatljiva pojava. Na kraju, sama svrha „hejtovanja“, trolovanjem „hejta“ prelazi u svoju suprotnost i dovodi do navikavanja publike na režim.

Dakle, sem što se publika vremenom umori od „hejtova“, ujedno se i navikne na režim i lidera režima, kao na svakodnevnu pojavu.

– Evo, pogledajte i sami. Čim otvorite fejsbuk, među prve tri objave je Vučić ili neko iz SNS-a – kaže profesor Slobodan Marković, stručnjak u oblasti viralnog marketinga i subliminalne percepcije.

– Vi u stvari i ne primećujete kako vas ovim suptilnim metodama vlast pretvara u pasivnog posmatrača, gde se vi postepeno ubeđujete da se ništa ne može promeniti i da je ova vlast sa ovim liderima neminovnost. Tako vi postajete pasivizirani, a režim neometano nastavlja da sprovodi svoje planove. Pa šta mislite, šta je Toni Bler došao da savetuje ovaj režim – naglasio je Slobodan.

Pored toga, kako objašnjava Marković, ovaj metod ima praktično neograničene resurse, jer se po inerciji većina korisnika društvenih mreža uključuje u „hejtovanje“. Tako se pravi mrežni marketing „hejtera“, koji kao krajnji efekat ima naduvavanje priče kao balon od sapunice i kad on pukne, na kraju ostaju praznina i beznađe. Na taj način se mogu pobediti i najljući neprijatelji – zaključuje profesor Marković.