PODELI
Subliminalna, ćirilična poruka iz Beograda

‘Neovisno društvo neovisnih Vojvođana’ (NDNV) najoštrije je osudilo pojavljivanje oglasa u ‘Vojvođanskoj svaštari’ izvesnog roštiljdžije iz Leskovca, koji posluje u Novom Sadu.

„Nedopustivo je da u sred glavnog grada, pored: Karate kluba ‘Sosa’, Pekare ‘Lala’, Restorana ‘Bačka šnicla’, KUD-a ‘Hor bačkih dečaka’, Ronilačkog kluba ‘Panonski mornar’, Etno kuće ‘Salaš u Malom Ritu’ ili Gerontološkog centra ‘Pop Ćira i pop Spira’, mi čitamo o nekakvom ‘Leskovačkom roštilju’, i to u najpoznatijem vojvođanskom oglasniku.

Novi Sad je uvek bio grad otvorenog srca, a Vojvođani ljudi koji prihvataju različitosti, međutim, šajkača i srbijanska nošnja na reklamnom materijalu ovog preduzetnika, svakako nisu nešto što Vojvođani prepoznaju kao deo svog identiteta.“

„Bilo bi daleko primerenije da je dotični Leskovčanin pokušao da se prilagodi mađarsko-šokačko-bunjevačko-rusinsko-slovačko-rumunsko-romsko-hrvatsko-austrougarskom mentalitetu autentičnih Vojvođana, umesto tog agresivnog i lukavog nametanja centralističkog, beogradskog duha“, piše u saopštenju NDNV-a.

U saopštenju, koje je potpisao vojvođanski starosedelac i predsednik ovog udruženja, Sabahudin Gluponjić, naglašava se da, ako već za naziv svoje firme nije hteo da uzme naziv ‘Vojvođanski gril na bački način’, ovaj južnjak mogao je iz poštovanja, koje za Vojvodinu očito nema, barem uzeti naziv ‘Bački roštilj’“.

„Ovim je izvršen suptilan udar na vojvođanski identitet, jer je jedna od glavnih osobenosti Vojvodine upravo originalna, vojvođanska kuhinja“, zaključuje Gluponjić.

Ekipa Zicera pokušala je da stupi u kontakt sa vlasnikom STR ‘Leskovački roštilj’, kako bismo čuli i drugu stranu ove priče, ali nam to do zaključenja ovog broja nije pošlo za rukom.