PODELI

Pošto je zvanično dokazano da kućni ljubimci prenose zarazu koronavirus, neophodno je oduzeti sve kućne ljubimce i preventivno ih spaliti u krematorijumu, jer samo jedan ljudski život je neuporedivno važniji od života bezbroj kućnih ljubimaca.  navode Dveri na Tviteru.

Kontaktirali smo povodom ove dileme stručnjake iz Svetske zdravstvene organizacije.

Kako saopštava Svetska zdravstvena organizacija (WHO), do sada nema dokaza da pas, mačka ili bilo koji drugi kućni ljubimac može da oboli i na čoveka prenese COVID-19. Ovaj virus se uglavnom širi kapljično, kada zaražena osoba kašlje, kija ili govori u vašoj neposrednoj blizini. 

 – Nije zabeleženo da psi i mačke obolevaju od virusa COVID-19, ali je poznato da  obolevaju od drugih tipova korona virusa. Infekcija pasa i mačaka takvim virusom veoma je česta zbog izuzetne sposobnosti virusa da se šire i zaraze zdravu jedinku.- naveli su stručnjaci iz WHO.

 – Psi obolevaju u akutnoj formi od virusa-CCV, psećeg korona virusa, koji izaziva gastrointestinalne probleme u vidu povraćanja i krvavih proliva. Kod odraslih i starijih pasa pseći korona virus prolazi posle tri do pet dana, uz terapiju probioticima i nadoknadu elektrolita i tečnosti, dok su simptomi kod mlađih pasa i štenadi znatno drastičniji i mogu se javiti veća iscrpljenost, dehidratacija i krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, te se u tom slučaju koristi specifična terapija u vidu hiperimunih seruma. – Tvrde WHO stručnjaci.

WHO stručnjaci objašnjavaju da je najbolja preventiva za pse vakcina koja se daje jednom godišnje i da zaista nema potrebe kolektivno spaljivati sve kućne ljubimce.