PODELI

Na naizgled idilične i nikad bolje bilateralne i ekonomske odnose sa Turskom, isprečila se grupa pekara i proizvođača hlebnih proizvoda iz Niša.

„Uskoro nas pred Strazburom očekuje tužba protiv Turske, koja želi da prisvoji ono što je oduvek bilo niško, pa prema tome i srpsko“, govori za naš portal predsednik Unije pekara iz Niša, Stole Avramov.

„Pre nekoliko godina, dokazali smo da je burek autentično niški proizvod koji se ovde pravio još u vreme najpoznatijeg nišlije, cara Кonstantina. Oni tada nisi ličili na ove koje sada pravimo, ali su se zvali tako, jer su podsećali oblikom na burad. Zato i ime burek. Zna se da su se Кonstantinovi legionari time hranili. Na sve to su se navrzali bošnjaci i tražili da brenduju bureci kao svoje. Poznatom niškom retorikom i istorijskim hartijama u kojima se nedvosmisleno o bureci u Nišu pisalo i u tursko vreme, a u kojima se kaže da se oni ovde prave od starih vremena, oborili smo bošnjačke napade. Sada nas očekuje veća i teža borba, jer je iza brendiranja bureka kao turskog, stao sam Erdogan.“ nastavlja Avramov.

Dobili smo signale preko ministra poljoprivrede Nedimovića da je predsednik Vučić imao problem sa tim i da nam je poručio da „ohladimo“. „Neće da može“ smeje se Avramov i kaže „ako i sam apostol Jerma ustane i kaže da je burek iz Turske, neće da se složimo. Ova borba je tek počela“.

Može se činiti da je ovo samo sitno koškanje nekih niških zamlata, ali vesti iz Turske to opovrgavaju. U veoma čitanom „Hurijetu“ izašao je tekst poznatog novinara Čekina Cene. Cena direktno optužuje Erdogana da rasprodaje svuda po svetu tursko ime i turske vrednosti, zbog malo političkih poena i održavanja na vlasti. Jedan deo teksta je posvećen i bureku kao turskoj kulturnoj i nematerijalnoj tekovini. Cena u tekstu pod nazivom „Erdogane, brani burek!“ kaže da ako Turska u sporu sa niškim pekarima izgubi burek, i Erdogan će da izgubi izbore. Ono što je ohrabrujuće jeste da se nigde ne spominje spor Turske i Srbije, već da se kao protivnik navode pre svega niški pekari.

U emisiji kod Džemila Ogzula u udarnom terminu na Prvom kanalu Turske televizije, predsednik Erdogan je na pitanje iz publike o Ceninom tekstu i sporu sa niškim pekarima, rekao da se slaže u svemu i da burek ostaje turski, kao što je uvek i bio.

U svemu ovome izgleda da je nedužan samo „burek“.