PODELI

Specijalno za Zicer Marinika Tepić je objasnila kako je uspela da potroši 3 miliona dinara na igru Banatske šore, za čije rekvizite do tada nije trošeno više od 10 evra.

Marinika je proteklih dana od pojedinaca na društvenim mrežama prozivana da je potrošila prekomernu sumu novaca na banatske šore pa je rešila da objasni da su opravdano utrošeni novci za ovu tradicionalnu banatsku čobansku igru.

– Pre svega nismo hteli da rizikujemo da se drveni štapovi polome. Do sada su za šore korišteni bilo kakvi drveni štapovi ili kako se to stručno kaže PALICE. Ali do kraja igre bi većina štapova bila izlomljena. – objašnjava Marinika.

– Specijalno sa Madagaskara smo poručili štapove od kuvanog baobaba. Ti štapovi zapravo i ne koštaju mnogo, ali je carina užasno skupa. – rekla je Marinika.

– Što se tiče terena. Znate, banatska trava je vrlo oštra i povrede na terenu nisu ni malo bezopasne. Zato smo teren prekrili finom, mekom, engleskom travom, ali specijalno poručenom iz Britanije. Tačnije, tepih travom koju smo samo prevukli na već pripremljenu podlogu. Teren  za šore je širok 44 metra, i to zaista ne bi bio problem da po pravilima igre teren mora biti neograničene dužine. Zato smo specijalnom tepih engleskom travom pokrili negde oko 20 kilometara dužine puta 44 metra širine, pa vi vidite pošto je to. Naravno, i tih 20 km dužine je malo ali jednostavno nismo imali više sredstava. – dodaje Marinika.

– Što se tiče krpene lopte, hm, znate kako, do sada su se te domaće krpene lopte pokazale kao veoma loše i već na pola igre bi se raspale. Pogotovo kada su igrači počeli baobabom da udaraju te lopte od njih ne bi ostajalo ništa. Morali smo nešto da preduzmemo. Poručili smo iz Mongolije specijalne krpene lopte od kamiljih muda. Da, to je takav materijal da se ne može pokidati. – Objašnjava Marinika.

– I da znate, deo sredstava za Banatske šore smo donirali iz svojih džepova, jer kada smo sredili teren, nabavili rekvizite, shvatili smo da nije ostalo novaca za promociju sporta, za bilborde, reklame, za nagrade i druge potrepštine. Umesto što me okrivljuju da sam potrošila državne pare, treba da mi uruče orden, jer sam se žrtvovala da bi taj sport zaživeo. – zaključuje Marinka.