PODELI

Glumac Vilijam B. Dejvis tumači zagonetnu ulogu i kultnom serijalu Dosije X. Dejvis je Smoking men, čiji identitet gotovo tokom celog serijala ostaje skriven. Misteriozni Smoking men je čovek koji u ključnim momentima vuče konce i vlada iz senke, praveći obrt u serijalu koji je neočekivan.

Mihalj Kertes

Autor serije Dosije X Kris Karter je koristio izveštaje CIA o dešavanjima u ex Jugoslaviji, tačnije u Srbiji. Uloga Smoking mena je zapravo životna uloga Mihalja Kertesa, čoveka iz senke, bliskog saradnika i poverenika Slobodana Miloševića, dugogodišnjeg direktora Savezne uprave carina.

William B. Davis

Glavna zarada Savezne države Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) bila je preko šverca cigareta, jer je država bila pod sankcijama. Oni koji su se tada bavili švercom cigareta su i danas poznati tajkuni u regionu, a neki od njih su i decenijski državnici. Carine su bile finansijski izvor široke lepeze operacija, od pranja novca u inostranim ofšor bankama, do punjenja džepova privatnih biznismena. Kertes je tokom svoje „vladavine“, bio čovek kome je Milošević neograničeno verovao, a proglašavan je i bogom carine.

Autor serije Kris došao је na ideju da misterioznom liku Smoking mena doda i taj specifični element cigarete, njegov prepoznatljiv simbol. Glumca Vilijam B. Dejvisa, autor serije je izabrao isključivo zbog fizičke sličnosti sa Kertesom. Tako je Mihalj Kertes kao direktor Savezne uprave carina preko koga su išli svi poslovi sa švercom cigareta postao inspiracija za najmračnijeg i najzagonetnijeg lika iz Dosije X serije.

Kako se odvijala serija a paralelno i život Mihalja Kertesa stizali su i novi elementi za ulogu Smoking mena. Smoking men u seriji Dosije X je završio tako što je upucan, Mihalj je ipak prošao bolje, osuđen je na 2,5 godine zatvora. Po izlasku iz zatvora novine su o Kertesu pisale različite stvari, ali definitivno će ostati upamćen po dve: Po Jogurt revoluciji kada je postao medijski poznat i po naoružavanju prekodrinskih Srba tokom ratova ’90.

Mihalj Kertes ili Smoking men